Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Oss
|
Datum
|
3 november 2023
|
Vraag1
Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Dit voorstel is het doorvoeren van principe 'Wanneer werk organisatorisch is ingebed in een organisatie, dan kan dat in beginsel alleen als werknemer gedaan worden'. De minister gaat er van uit dat organisaties hun (flexibele) personeel vaste contracten gaan geven. De kwetsbare zijn beschermd. Doelstelling bereikt.
Deze aanname is zeer twijfelachtig.
Organisaties hebben behoefte aan een flexibele schil. Het is redelijk om aan te nemen dat, als het wetsvoorstel in de huidige vorm toegepast gaat worden, organisaties genoodzaakt zijn om tijdelijke contracten te gaan hanteren of via een uitzendformule hun flexibele schil in te kunnen zetten.
Voor zowel het merendeel van zelfstandigen en inhurende organisaties gaat dit zeer nadelige consequentie hebben.
De echte ZZP'ers (die vrijwillig met ondernemerschap hun activiteiten uitvoeren en de risico's hierbij zelf managen) zullen genoodzaakt zijn om hun onderneming te staken, hun flexibiliteit op te geven en volgens een contractformule of via vaste contracten zoals payroll moeten gaan werken. De impact is enorm, dit offer is simpelweg te groot, het zal leiden tot een vernietiging van arbeidspotentieel of simpelweg fraude.
Inhurende organisaties zijn duurder uit. Omdat zij risicodrager worden (van ziekte of werkloosheid) zal dit ten koste gaan van de verdiensten van de werknemers in de flexibele schil. Organisaties zullen nog minder dan nu het geval is met deze krappe arbeidsmarkt hun personeelsbehoeften te kunnen bevredigen.
De schijnzelfstandigen zijn om z'n gunstig marginaal beter uit. Omdat er sociale premies voldaan worden komen ze in aanmerking voor werklozenwet en arbeidsongeschiktheid. Echter door de onzekere contracten is het maar de vraag of ze aan de vereisten hiervoor voldoen. Ook door significant lagere verdiensten gaan ze juist meer financieel risico lopen.
De minister wil schijnzelfstandigheid bestrijden, kwetsbare zelfstandigen beschermen en oneerlijke concurrentie tegengaan. Op papier wordt schijnzelfstandigheid inderdaad bestreden en oneerlijke (wat dat ook zou mogen betekenen) concurrentie tegengaan. Maar in de praktijk worden kwetsbare zelfstandigen niet beschermt, zetten we inhuurde organisaties onnodig onder druk en slachtofferen we de groep niet kwetsbare ZZP'ers.
Bijlage