Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden

Reactie

Naam JS-4 (Reactie op het wetsvoorstel DBA J.M.C. Juursema)
Plaats Made
Datum 13 oktober 2023

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Het wetsvoorstel DBA lijkt op het eerste gezicht een poging te doen om de problematiek rondom de arbeidsmarkt en zzp-ers aan te pakken. Echter, bij nadere inspectie zijn er enkele fundamentele tekortkomingen die dit voorstel minder effectief en zelfs potentieel schadelijk maken voor de doelgroep die het tracht te beschermen: de zzp-ers.

Allereerst is het verontrustend te constateren dat dit voorstel tot stand is gekomen zonder directe betrokkenheid van zzp-ers. Gesprekken zijn gevoerd met werkgevers- en werknemersorganisaties, maar niet met degenen die direct beïnvloed zullen worden door deze wetgeving. Dit roept de vraag op in hoeverre dit voorstel daadwerkelijk de belangen en behoeften van zzp-ers reflecteert. Het niet betrekken van zzp-ers bij de besluitvorming kan leiden tot een beleid dat verkeerd uitpakt voor de groep die het juist moet beschermen.

Daarnaast wordt er in dit voorstel een oplossing geboden voor een probleem dat wellicht niet volledig in kaart is gebracht. Het is onduidelijk hoe groot het daadwerkelijke probleem van schijnzelfstandigheid is. Zonder een duidelijke en grondige analyse van de omvang en aard van dit probleem, bestaat het risico dat het wetsvoorstel maatregelen introduceert die niet proportioneel zijn en die ongewenste neveneffecten hebben.

Als we dieper ingaan op de mogelijke drijfveren achter dit wetsvoorstel, kan men speculeren dat de overheid via de wet DBA de indirecte financiële consequenties van een groeiende zzp-markt probeert aan te pakken, namelijk het mislopen van sociale premies. Het duwen van zelfstandigen terug naar loondienst lijkt echter een contraproductieve benadering. Een meer constructieve aanpak zou zijn om zelfstandigen te laten bijdragen aan sociale premies, ongeacht hun contractvorm. Hierdoor zouden zzp'ers net als werknemers in loondienst bijdragen aan en profiteren van het sociale vangnet, waaronder ziekteverzekering, pensioenbijdragen en werkloosheidsuitkeringen.

Kortom, hoewel de intentie achter het wetsvoorstel DBA wellicht nobel is, laat de uitvoering te wensen over. Het is essentieel om beleid te ontwikkelen met een gedegen inzicht in de problematiek en in nauwe samenwerking met alle betrokken partijen, inclusief zzp-ers. Alleen op die manier kan een evenwichtige en effectieve wetgeving tot stand komen die recht doet aan de complexiteit van de moderne arbeidsmarkt.