Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Eastermar
|
Datum
|
9 november 2023
|
Vraag1
Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Goedendag,
Sinds 2016 werk ik adviseur in het publieke domein. Ik wordt ingehuurd veelal op momenten dat organisaties vastlopen door uitval van personeel waarbij de hoge werkdruk een rol speelt. Als vliegende kieper wordt ik dan ingevlogen.
Voor mijn opdrachten reis ik door het land en overnacht hiervoor in hotels. Niet de standaard werkwijze om aan je boterham te komen. In mijn ogen hoort dat bij het ondernemerschap. De keuzevrijheid om wel of niet te werken voor een organisatie is voor mij erg belangrijk. Mijn eigen gezondheid (door vrijheid) is er flink op vooruit gegaan.
De afgelopen jaren zijn diverse rechtszekerheden reeds verdwenen voor mij als ondernemer. Zo is het middelen van 3 jaar inkomstenbelasting verdwenen. Hierdoor is mijn vangnet reeds verdwenen en heb ik zelf gezorgd voor een vangnet.
Om toekomstbestendig te zijn investeer ik zelf in mijn pensioenvoorziening, investeer in opleiding en bedrijfsmiddelen. Voor mijn opdrachtgevers ben ik een toegevoegde waarde die ze anders niet krijgen.
Als de wet ongewijzigd zal worden ingevoerd, dan zal ik voor een deel van mijn werkzaamheden (de interim klussen en projecten) als werknemer worden gezien. Het wetsvoorstel heeft daarmee gevolgen voor mijn ondernemerschap. Ik zal worden gedwongen om weer in loondienst te gaan.
Naar mijn mening is het wetsvoorstel te veel geschreven vanuit ‘werkgeversoogpunt’. Ondernemerschap is een grondrecht. Nu veel werknemers ondernemers worden, wordt er van boven ingegrepen om dit een halt toe te roepen. Het komt bij mij over als onrechtmatige machtsmisbruik om voor een kleinere groep ondernemers/overheid instanties te regelen dat werknemers in loondienst blijven in plaats van werken voor meerdere opdrachtgevers en vrijheid.
Een groep ZZP’ers hoeft geen wettelijke bescherming behoeft.
Ik verzoek u om het wetsvoorstel voor wat betreft het inbeddingscriterium te heroverwegen en te stoppen met invoering van de wet.
Het aanpakken van ‘schijnzelfstandigheid’ voor de groep mensen die gedwongen als ZZP’er moet werken, kan worden gerealiseerd met een minimumtarief voor een vermoeden van werken in loondienst van bijvoorbeeld € 40,- euro ex Btw per uur.
Dinant Vos