Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Meijel
|
Datum
|
23 oktober 2023
|
Vraag1
Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
De voorgestelde wetgeving brengt opnieuw complexiteit met zich mee en zorgt voor onzekerheid onder veel capabele ZZP'ers (ondernemers). Het idee om het rechtsvermoeden om te keren, zodat alleen personen die meer dan 4 of 5 keer het minimumloon verdienen als ZZP'er worden beschouwd, kan discussies wegnemen en duidelijkheid bieden voor verschillende beroepsgroepen. Er moet echter aandacht zijn voor mogelijke misstanden, zoals het verplicht stellen van aov, pensioen en sociale lasten voor ZZP'ers. Dit kan een krachtige en flexibele groep in Nederland behouden, terwijl de overheid haar inkomsten vergroot en een vangnet creëert voor alle betrokkenen.
Voor arbeidsverhoudingen waarbij het uurtarief onder 2 keer het minimumloon ligt (dus < €26 per uur), moet geen rechtsvermoeden gelden. In plaats daarvan moet een strikte verplichting tot werknemerschap gelden, met uitzondering van situaties waarbij er sprake is van aangenomen werk. Het is belangrijk om de regels eenvoudig en helder te maken voor de tussenliggende groepen en om draaideurconstructies te voorkomen, zodat iedereen duidelijkheid heeft.
Daarnaast is het oneerlijk dat deze wetgeving alleen lijkt te gelden voor zelfstandigen en niet voor gedetacheerden die. Wat als een gedacheerde concrete werkinstructies krijgt van de inhurende partij, dan is hij dáár in dienst net zoals een ZZP'r of wordt in dat geval het inbeddingscriterium naar de prullenbak verwezen? Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de regels op een eerlijke manier worden toegepast. De wet moet de YACHT's van deze wereld niet bevoordelen ten opzichte van andere groepen. Alle betrokkenen moeten op gelijke voet worden behandeld.
Verder zijn er tien inhoudelijke redenen om te stoppen met dit concept. Deze wet creëert geen duidelijkheid vooraf, druist in tegen het Europees recht op vrijheid van ondernemerschap en jaagt mensen weg uit hun sector. Het lost publiekrechtelijke uitdagingen op via het privaatrecht, leidt af van het echte probleem van het sociale zekerheidsstelsel dat grondige vernieuwing behoeft, en dwingt zelfstandigen om via bemiddelaars en uitzendbureaus te werken, waardoor ze de controle over hun eigen bestaanszekerheid verliezen. Deze wet toont aan dat de overheid de realiteit negeert en zich niet richt op de ontwikkelingen van de arbeidsmarkt.