Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Alkmaar
|
Datum
|
19 oktober 2023
|
Vraag1
Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Momenteel ben ik werkzaam als ZZP-er in de gezondheidszorg. Ik werk op de operatiekamers, waar de personeelstekorten groot en de wachtlijsten lang zijn. Mocht ik niet meer kunnen werken als zelfstandige, ga ik helaas verloren voor de gezondheidszorg. Ik werk inmiddels meer dan 20 jaar in de zorg, heb 2 HBO-opleidingen, diverse specialisaties en vele cursussen gedaan. Altijd in ontwikkeling, ook als zelfstandige. Juist als zelfstandige, want ik voel mij verantwoordelijk om mijn kennis en kunde op peil te houden. Ik heb mijn pensioen, AOV en verschillende verzekeringen geregeld. Dit zorgt ervoor dat ik niet duurder ben dan iemand in loondienst, daarnaast ben ik flexibel inzetbaar. Afzeggingen, soms op het laatste moment, horen er helaas bij als ZZP-er. Dit is het risico van het vak en dat accepteer ik.
Deze wet zorgt ervoor dat mij het ondernemen onmogelijk gemaakt wordt. Ik zal in dat geval dan ook op zoek gaan naar ander werk dat ik wel als zelfstandige kan blijven doen. Het probleem zit mijns inziens ook niet bij de ZZP-ers. Het zijn de detacherings- en bemiddelingsbureau's die de kosten zo enorm laten stijgen. Een opslag van 12 euro per uur is helaas geen uitzondering. Ziekenhuizen kunnen beter hun ZZP-ers rechtstreeks inhuren in plaats van via deze bureau's. Dit zal een enorme kostenbesparing met zich meebrengen.
Het idee dat ZZP-ers terug in loondienst gaan door deze wet, is een fabel. De verwachting is dat nog niet de helft zich hiertoe zal laten verleiden. De rest vindt een andere bron van inkomsten of een andere constructie om toch te kunnen blijven werken.