Wet voorkomen misbruik Wob

Reactie

Naam op persoonlijke titel (R. Hagen-Jonker)
Plaats Nieuwleusen
Datum 18 augustus 2014

Vraag1

Heeft u opmerkingen bij de voorstellen tot aanpassing van de Wob zoals deze op dit moment zijn opgenomen in het voorstel?
Vreemd, dat vastgehouden wordt aan het willen van een dergelijke wetswijziging terwijl de redenen die zijn ingebracht niet aan de orde zijn. Dat blijkt uit het onderzoek naar de omvang van het misbruik van hoogleraar Heinrich Winter; De financiële gevolgen van oneigenlijke verzoeken vallen absoluut mee. Ook de proceskostenvergoedingen zijn overzichtelijk.
Er is geen sprake van grootschalig misbruik. En onredelijke verzoeken om informatie hoeft het bestuursorgaan ook nu al niet in behandeling te nemen; dat blijkt al uit rechterlijke uitspraken. En is dus ook al geen legitieme reden voor de wetswijziging.

Door de sterke lobby wordt al te snel aangenomen dat sprake is van misbruik van de wetten en dat het om een oneigenlijk Wob-verzoek gaat. Terwijl het in werkelijkheid vaak gaat om een burger die gewoon wat informatie wil (die de Wet Dwangsom noemt, denkend dat het zo hoort, en door de media een afkoopmogelijkheid in de brief zet).

Het instrument ‘Wet Dwangsom’ heeft de wetgever met reden in handen van de burger gegeven. Er zijn nu eenmaal bestuursorganen –en dat is betreurenswaardig– die niet of niet tijdig beslissen.

De burger zal straks –zonder de gewenste informatie waar ze wel recht op heeft volgens de wet– met lege handen blijven staan.
En ja, dan kunnen ze toch nog naar de rechter…
Maar iedereen weet dat dit instituut voor de meeste burgers een drempel te hoog is, en dan hebben we het nog niet eens over de kosten en tijd die dat voor een burger met zich mee brengen. De regering is daar ook van op de hoogte en verwacht door de wetswijziging ook al geen relevante lastenstijging…

Een belangenafweging is ook hier zeker op zijn plaats. Die zou moeten leiden tot de conclusie dat er geen sprake is van grootschalig misbruik en dat een wetswijziging niet wenselijk en zelfs niet nodig is.

De wetgever heeft z’n werk goed gedaan en als de ambtenaar de wetten goed toepast en doet wat hij behoort te doen, dan maakt het niet uit welk belang iemand heeft bij het doen van een dergelijk verzoek. Zelfs niet als dat een financieel belang zou zijn. Die ambtenaar gaat niet in op een verzoek om afkoping en beslist gewoon op tijd zodat er ook geen sprake is van het kunnen innen van een dwangsom.

Laat daarom de Wet Dwangsom van toepassing blijven, ook en juist bij de Wob.