Wetvoorstel wijziging rentepercentage lening hoger onderwijs
Reactie
Naam
|
D van Beers
|
Plaats
|
Bergen op Zoom
|
Datum
|
29 mei 2018
|
Vraag1
Wat vindt u van het wetsvoorstel?
Belachelijk en begrijpelijk tegelijk. Ik vindt het belachelijk omdat door de afschaffing van de basisbeurs studenten eerder en meer moeten lenen dan voorheen. Ze zijn dus al benadeeld en als de rente wordt verhoogd voelen ze dit nog eens extra.
Vanuit het oogpunt dat er ook studenten zijn die maximaal bijlenen en hier ook 'maximaal van leven' (lees, eten afhalen, reizen, uitgaan, festivals etc.) snap ik dat de overheid zegt dit is niet de bedoeling dus dit moet 'gestraft' worden. Maar er zijn ook genoeg studenten die werken naast hun studie en geen of slechts een kleine bijdrage van hun ouders krijgen. Deze studenten lenen alleen wat echt nodig is om bijvoorbeeld het collegegeld of boeken te betalen. Het is ook echt niet mogelijk om naast je studie zoveel te werken dat je hier alles van kunt betalen. (met uitzondering van thuiswonende studenten) Maar deze student die echt zijn best doet en niet alles over de balk smijt maar net 2000 euro per jaar leent om het collegegeld te betalen wordt ook benadeeld als de rente wordt gewijzigd.
Mijn voorstel zou dan ook zijn om een soort schijvensysteem/trap in te voeren voor de rente op studieleningen. Waarvan de eerste 10.000 euro dan geleend kan worden tegen 0% rente en de volgende 10.000 tegen een redelijke rente en alles boven de 20.000 euro tegen een hogere rente. Zo geef je studenten nog steeds de mogelijkheid om 'goedkoop' iets bij te lenen om bijvoorbeeld het collegegeld te betalen, maar wordt er wel beter nagedacht over maximaal lenen, omdat hier een hogere rente tegenover staat.
Uiteraard zijn de bedragen maar voorbeelden, maar een dergelijk systeem lijkt mij zeer geschikt om studenten bewust te maken van het feit dat de studielening bedoeld is voor het betalen van de studiekosten als je eigen verdiensten en eventuele bijdrage van je ouders hiervoor niet voldoende zijn. En dat deze lening niet bedoeld is om allerlei nevenactiviteiten mee te financieren.