Wetvoorstel wijziging rentepercentage lening hoger onderwijs
Reactie
Naam
|
G J Freriks
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
7 juni 2018
|
Vraag1
Wat vindt u van het wetsvoorstel?
Laat ik beginnen met een korte mea culpa, alsook een caveat emptor: ik heb mij niet volledig kunnen verdiepen in de materie die op dit moment voor ligt. Op dit moment ben ik masterstudent, en kan ik simpelweg de tijd niet vrijmaken om me bezig te houden met iets anders dan mijn studie, gericht als ik ben op het kunnen afstuderen binnen een betaalbare termijn. Interpreteer die omstandigheden, beste lezer, zo u wilt, maar u begrijpt waar dit heengaat: ik ben op dit wetsvoorstel zeer kritisch.
Ik heb al enkele jaren ervaring met het vertegenwoordigen van studenten, en heb meegemaakt hoe we van een studiefinanciering als gift naar een halsoverkop teruggedraaide 'langstudeerboete' gingen, waarna alsnog uiteindelijk het leenstelsel werd ingevoerd. Onder 'gunstige omstandigheden' toentertijd, dat geef ik toe, maar wat betekenen deze ontwikkelingen in bredere zin wanneer juist deze 'gunstige omstandigheden' nu weer worden aangepakt? Ik meen iets te detecteren wat in mijn kringen altijd de 'kaasschaafmethode' werd genoemd - het langzaam veranderen van kleine, nauwelijks merkbare zaken, waarmee aan het einde toch verdorie een hele kaas is verdwenen. Volgens mij begint de kaas op te raken
Ik ben bang voor een Nederland waarin studeren nog maar voor de rijken is weggelegd, en heb het gevoel dat we daarheen aan het gaan zijn. De politiek heeft de mond vol over toegankelijkheid, maar ik geloof het niet meer. Gigantische schulden mét rente? Ga er maar eens aanstaan, als achttienjarige.
Wat te denken van de huidige situatie, met nul procent rente, is dat dan wel de bedoeling? Om me heen is het motto 'maximaal lenen = maximaal leven' - wij zijn niet geëquipeerd om met dit soort bedragen en verantwoordelijkheden om te gaan, en toch is de overheid bezig om ons aan de ketenen van schulden en van rente te leggen. Als je de student hun studiefinanciering wegneemt en vervolgens de leningsrente op nul procent zet, had iedere oelewapper aan kunnen zien komen dat er als een gek geleend zou gaan worden. Dat kan nu niet alleen het probleem van de student zijn.
Ik zeg nee tegen dit, en soortgelijke voorstellen, en wacht geduldig af tot de politiek met een oplossing komt die niet de rijkeren een enorm privilege verleent, en de rest van de studentenbevolking voor de rest van hun leven aan ketenen legt. Rente is levensgevaarlijk - willen jullie daar de toekomstige generaties echt mee bedreigen?