Wet werkelijk rendement box 3

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Groningen
Datum 11 september 2023

Vraag1

Algemeen
Wat vindt u van het voorstel in algemene zin?
Hieronder zijn vragen over enkele specifieke onderdelen van het voorstel opgenomen. U kunt hierop reageren als u hierover uw mening wilt geven.
In beginsel is het een goed idee om in plaats van een vermogenswinstbelasting met forfaitaire bedragen over te stappen naar een belasting op daadwerkelijke winst. Echter is het huidige voorstel een vis- nog vlees aanpak doordat men wil werken met een hybride aanwasbelasting, in plaats van een belasting op gerealiseerde winsten (wat zonder problemen voor alle vermogensbestandsdelen toegepast kan worden).

Maar een nog groter gebrek in het voorstel is het gebrek aan aandacht wat inflatie betekent voor vermogensaanwas. Bij 4% rente op de bank en 4% inflatie is er helemaal geen sprake van vermogensaanwas of winst. Zonder correctie voor deze factor stevent het nieuwe stelsel direct af op dezelfde wettelijke problemen die het huidige stelsel teisteren, namelijk het heffen van belasting terwijl er geen winst is gemaakt (of zelfs een verlies).

Vraag2

Beleidsmatige afwegingen
a. Hoe staat u tegenover het voorgestelde systeem, dat een hybride karakter heeft en elementen van vermogensaanwas-, vermogenswinst-, en forfaitaire belasting omvat?
b. Hoe verhoudt dit zich tot alternatieven zoals een volledige vermogenswinst- of vermogensaanwasbelasting, of een vermogensbelasting?
c. Wat vindt u van de keuze voor een vermogensaanwasbelasting als primaire regeling?
d. Welke overwegingen heeft u met betrekking tot de uitzondering voor de eerste woning in box 3 voor eigen gebruik, en welke voordelen en nadelen ziet u hierin?
e. Het forfait voor de eerste woning in box 3 omvat het gehele rendement inclusief kosten, waaronder financieringskosten. Wat vindt u hiervan?
f. Hoe staat u tegenover de uitzondering voor aandelen van familiebedrijven en startups?
g. Vindt u dat de gekozen forfaits resulteren in een evenredige belastingdruk over de verschillende vermogenscategorieën? Zo ja, waarom, en zo nee, waarom niet?
h. Wat is uw visie op het onderscheid tussen het belasten van eigen gebruik van een onroerende zaak onder het vermogenswinstregime (via een forfait) en het belasten van een verhuurde onroerende zaak (gebaseerd op werkelijke huurinkomsten minus kosten en het activeren van verbeteringen)?
Zie commentaar in vraag 1. Vermogenswinsten belasten gebaseerd op gerealiseerd rendement is wereldwijd een beproeft concept, en met goede reden. Het is toepasbaar op alle soorten van vermogen, en loopt niet tegen problemen met het heffen van belasting terwijl er geen liquiditeit is of het heffen van belasting op een winst die later helemaal niet meer gerealiseerd kan worden.

Vraag3

Gedragseffecten
a. Welke gedragseffecten verwacht u als gevolg van de hybride aard van het stelsel, met name met betrekking tot de uitzondering van vermogensaanwas op vastgoed, aandelen van familiebedrijven en startups? In welke mate verwacht u dat deze effecten zullen optreden?
b. In welke mate denkt u dat het stelsel mogelijkheden biedt voor belastingarbitrage, zowel binnen het hybride stelsel als in relatie tot box 2? Hoe verschilt dit volgens u van het huidige (overbruggings)stelsel?
Waarschijnlijk zullen mensen op grote schaal vermogen gaan verschuiven tussen verschillende categorieën om hun belastingdruk te optimaliseren. Logischerwijs zal dit meer voorkomen dan in het huidige stelsel, omdat er meer verschillende categorieën ontstaan die allen op een verschillende manier belast worden.