Wet werkelijk rendement box 3

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Delft
Datum 17 oktober 2023

Vraag1

Algemeen
Wat vindt u van het voorstel in algemene zin?
Hieronder zijn vragen over enkele specifieke onderdelen van het voorstel opgenomen. U kunt hierop reageren als u hierover uw mening wilt geven.
Zowel bij de rendements belasting als bij de vermogens winstbelasting dient er altijd een correctie te zijn i.v.m. inflatie. Een rendement in box 3 wat lager is dan de inflatie is geen winst maar verlies. Veel mensen die onder box 3 vallen moeten daar geheel of grotendeels van leven, zoals gepensioneerden. Als je onder een pensioenregeling valt wordt je, als het goed is, gecompenseerd voor inflatie maar als je een in feite negatief rendement op je box 3 bezittingen hebt, ga je er op achteruit en dat is niet reeel. Zo bevorder je tweedeling in de maatschappij en dat willen we toch niet ?.

Vraag2

Beleidsmatige afwegingen
a. Hoe staat u tegenover het voorgestelde systeem, dat een hybride karakter heeft en elementen van vermogensaanwas-, vermogenswinst-, en forfaitaire belasting omvat?
b. Hoe verhoudt dit zich tot alternatieven zoals een volledige vermogenswinst- of vermogensaanwasbelasting, of een vermogensbelasting?
c. Wat vindt u van de keuze voor een vermogensaanwasbelasting als primaire regeling?
d. Welke overwegingen heeft u met betrekking tot de uitzondering voor de eerste woning in box 3 voor eigen gebruik, en welke voordelen en nadelen ziet u hierin?
e. Het forfait voor de eerste woning in box 3 omvat het gehele rendement inclusief kosten, waaronder financieringskosten. Wat vindt u hiervan?
f. Hoe staat u tegenover de uitzondering voor aandelen van familiebedrijven en startups?
g. Vindt u dat de gekozen forfaits resulteren in een evenredige belastingdruk over de verschillende vermogenscategorieën? Zo ja, waarom, en zo nee, waarom niet?
h. Wat is uw visie op het onderscheid tussen het belasten van eigen gebruik van een onroerende zaak onder het vermogenswinstregime (via een forfait) en het belasten van een verhuurde onroerende zaak (gebaseerd op werkelijke huurinkomsten minus kosten en het activeren van verbeteringen)?
Ad. a . In de voorstellen zie ik niet dat rekening wordt gehouden met vaak zeer langdurige effecten na een crisis. Na 1978 heeft het wel 15 jaar geduurd voordat dezelfde prijzen werden betaald voor onroerend goed en ook de directe rendementen lagen vele jaren onder die van voor 1978. Bij aandelen geldt hetzelfde. Hoe worden deze onregelmatigheden opgelost bij een hybride systeem en tot hoever gaan die ? Tot hoeveel jaar er voor wordt er gecompenseerd ?