Wet werkelijk rendement box 3

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Vlissingen
Datum 22 september 2023

Vraag1

Algemeen
Wat vindt u van het voorstel in algemene zin?
Hieronder zijn vragen over enkele specifieke onderdelen van het voorstel opgenomen. U kunt hierop reageren als u hierover uw mening wilt geven.
De waardevermeerdering van spaar- en belegd vermogen komt geheel en al voor rekening van de 'risico-nemer' en zou naar mijn mening niet belast moeten worden. Doe je het goed dan heb je dat aan je eigen handelen te danken. Is je rendement negatief dan heb je verkeerd gedaan. Bij waardevermindering word je immers ook niet door de belastingdienst gecompenseerd.
De initiële inleg van spaar- en beleggingsrekeningen en vastgoed is gedaan met 'netto-geld', waarover al inkomsten-, erf- of andere belastingen e.d. zijn betaald.
Eén van de rechten van de mens: Het recht op behoud van bezit.

Vraag2

Beleidsmatige afwegingen
a. Hoe staat u tegenover het voorgestelde systeem, dat een hybride karakter heeft en elementen van vermogensaanwas-, vermogenswinst-, en forfaitaire belasting omvat?
b. Hoe verhoudt dit zich tot alternatieven zoals een volledige vermogenswinst- of vermogensaanwasbelasting, of een vermogensbelasting?
c. Wat vindt u van de keuze voor een vermogensaanwasbelasting als primaire regeling?
d. Welke overwegingen heeft u met betrekking tot de uitzondering voor de eerste woning in box 3 voor eigen gebruik, en welke voordelen en nadelen ziet u hierin?
e. Het forfait voor de eerste woning in box 3 omvat het gehele rendement inclusief kosten, waaronder financieringskosten. Wat vindt u hiervan?
f. Hoe staat u tegenover de uitzondering voor aandelen van familiebedrijven en startups?
g. Vindt u dat de gekozen forfaits resulteren in een evenredige belastingdruk over de verschillende vermogenscategorieën? Zo ja, waarom, en zo nee, waarom niet?
h. Wat is uw visie op het onderscheid tussen het belasten van eigen gebruik van een onroerende zaak onder het vermogenswinstregime (via een forfait) en het belasten van een verhuurde onroerende zaak (gebaseerd op werkelijke huurinkomsten minus kosten en het activeren van verbeteringen)?
De waardeverandering van een aandelen- of vastgoedportefeuille bestaat uit meer componenten dan rendement. Hoe ga je om met tussentijdse aan- en verkopen bij het bepalen van de uiteindelijke waardeverandering?