Wet werkelijk rendement box 3

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Houten
Datum 8 september 2023

Vraag1

Algemeen
Wat vindt u van het voorstel in algemene zin?
Hieronder zijn vragen over enkele specifieke onderdelen van het voorstel opgenomen. U kunt hierop reageren als u hierover uw mening wilt geven.
Een belasting op reeel rendement/vermogensaanwas is zeker verdedigbaar, maar in het huidige voorstel wordt in plaats daarvan nominaal rendement belast. Op deze manier is er naast vermogensaanwasbelasting alsnog sprake van (inflatie-afhankelijke) vermogensbelasting, omdat bij reeel vermogensbehoud (= waardevast na correctie voor inflatie) door inflatie alsnog belasting betaald zal moeten worden, terwijl er geen sprake is van een toename in reeel vermogen. Feitelijk betaalt men in het voorgestelde stelsel dus (bij vermogensbehoud) een percentage van de inflatie als vermogensbelasting, wat onwenselijk geacht zou moeten worden (ook met de eerdere uitspraken van de Hoge Raad rondom vermogensbelasting in gedachten).

Het is dus cruciaal (ook om te voldoen aan de eerdere uitspraken van de Hoge Raad rondom vermogensbelasting) om alleen reeel en niet nominaal rendement te belasten, en dus ieder jaar bij het bepalen van het behaalde rendement eerst te corrigeren voor de invloed van inflatie. Het lijkt mij erg belangrijk het voorstel op dit vlak aan te passen.