Wet werkelijk rendement box 3

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Gr
Datum 11 september 2023

Vraag1

Algemeen
Wat vindt u van het voorstel in algemene zin?
Hieronder zijn vragen over enkele specifieke onderdelen van het voorstel opgenomen. U kunt hierop reageren als u hierover uw mening wilt geven.
Ik vind het voorstel niet goed als het leidt tot een hogere belasting voor beleggingen. Het hogere rendement is immers een vergoeding voor het risico dat het vermogen loopt. De goede rendement dienen ook ter compensatie voor de slechtere jaren, of voor jaren waar verlies op beleggingen wordt gemaakt.
Ik leef zuinig zodat ik een groot deel van mijn salaris kan gebruiken als financiele buffer. We worden tegenwoordig aangespoord om te gaan beleggen omdat mensen afhankelijker (moeten) worden van hetgeen ze zelf bij elkaar weten te rapen. Een voorbeeld is ook het nieuwe pensioenstelsel. De zekerheid van een vast inkomen is weg. Daarentegen wordt de pensioenpremie belegd, waarvan het beleggingsrisico bij de burger ligt. Een middelloon of eindloonregeling bestaat niet. Het idee is dat burgers meer en meer zelf financieel verantwoordelijk worden, en sparen als enige investeringsoptie is niet voldoende. Het kan niet zo zijn dat beleggen nu juist weer zwaarder wordt belast, want daarmee ontmoedig je het alleen maar.
Daarnaast wordt er te weinig / geen rekening gehouden met inflatie.

Vraag2

Beleidsmatige afwegingen
a. Hoe staat u tegenover het voorgestelde systeem, dat een hybride karakter heeft en elementen van vermogensaanwas-, vermogenswinst-, en forfaitaire belasting omvat?
b. Hoe verhoudt dit zich tot alternatieven zoals een volledige vermogenswinst- of vermogensaanwasbelasting, of een vermogensbelasting?
c. Wat vindt u van de keuze voor een vermogensaanwasbelasting als primaire regeling?
d. Welke overwegingen heeft u met betrekking tot de uitzondering voor de eerste woning in box 3 voor eigen gebruik, en welke voordelen en nadelen ziet u hierin?
e. Het forfait voor de eerste woning in box 3 omvat het gehele rendement inclusief kosten, waaronder financieringskosten. Wat vindt u hiervan?
f. Hoe staat u tegenover de uitzondering voor aandelen van familiebedrijven en startups?
g. Vindt u dat de gekozen forfaits resulteren in een evenredige belastingdruk over de verschillende vermogenscategorieën? Zo ja, waarom, en zo nee, waarom niet?
h. Wat is uw visie op het onderscheid tussen het belasten van eigen gebruik van een onroerende zaak onder het vermogenswinstregime (via een forfait) en het belasten van een verhuurde onroerende zaak (gebaseerd op werkelijke huurinkomsten minus kosten en het activeren van verbeteringen)?
Er wordt geen rekening gehouden met inflatie.