Wet werkelijk rendement box 3

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Huizen
Datum 14 oktober 2023

Vraag1

Algemeen
Wat vindt u van het voorstel in algemene zin?
Hieronder zijn vragen over enkele specifieke onderdelen van het voorstel opgenomen. U kunt hierop reageren als u hierover uw mening wilt geven.
Een aantal aandachtpunten mede op ervaringen opgedaan met de ondersteuning van Duitse banken met de "Abgeltungsteuer":
- Banken dienen de gemiddelde kostprijs per positie bij te houden en zonder dividend & rente. Dit zal een grote impact hebben voor de effectenadministraties van de banken. Ook voor de situatie dat de klant effecten bijkoop of verkoopt tijdens het jaar.
- De kostprijs dient ook doorgegeven te worden bij deponering en lichting tussen banken en deponering vanuit buitenlandse banken, brokers en custodians. Zie TaxBox service van Clearstream voor Duitsland
- Verliesverrekening terug in de tijd is voor de uitvoering zeer complex en er is dus geen sprake van carry back??!. Er is geen goede reden om dit niet te doen en bovendien zullen de banken de "initiële" kostprijs per positie zo-ie-zo dienen te bepalen.
- Hoe gaan we om met beleggingsfondsen (accum) die dividend ontvangen maar niet uitkeren gaat dit mee in de koerswinst of als dividend.
- Waar vallen de winsten/verliezen onder van Crypto's maar ook als je met een dollar-rekening koerswinst maakt door later in de maand het geld terug te boeken naar een EUR-rekening? (zie vraag 4)
- Wat te doen met geldmarkt instrumenten of (mix) beleggingsfondsen die bijvoorbeeld 90% overnight geld aanhouden bij een slechte aandelenmarkt. Dit is dan toch cash/spaargeld?!
- vermogensaanwas bij sommige instrumenten is lastig, Optie of future kunnen niet altijd deels verkochten worden. 1 optie kan geen 1/2 optie worden.
- hoe om te gaan met short posities?

Even een praktijkvoorbeeld, wat is de kostprijs van het instrument met de ISIN CH0559601544 is deze nul €0 en de na corporate action 3 jaar dan volledige winst of is dit een uitgestelde dividend betaling? En hoe waardeer je deze "warrant" tussentijds aangezien de box-3 belasting jaarlijks is. https://www.richemont.com/en/home/investors/shareholder-information/shareholder-loyalty-scheme/

Vraag4

Valutaresultaten behaald met banktegoeden
Voorgesteld wordt om alle voordelen die worden behaald met bezittingen en schulden in de heffing te betrekken. Bij banktegoeden in euro’s bestaat het voordeel doorgaans alleen uit de ontvangen rente. Bij banktegoeden die worden aangehouden in vreemde valuta zal daarnaast sprake zijn van waardemutaties als gevolg van wisselende valutakoersen. Een valutaresultaat kan positief of negatief zijn. Voor de berekening van de valutaresultaten dienen alle stortingen en onttrekkingen van de bankrekening afzonderlijk te worden omgerekend in euro’s tegen de valutakoers ten tijde van de betreffende storting of de onttrekking. Een dergelijke exercitie is complex, met name indien sprake is van veel transacties. Nederlandse financiële instellingen geven aan dat zij - naast de stand op 1 januari, 31 december en het bedrag aan rente - alleen het totaalbedrag van stortingen en onttrekkingen in een bepaald jaar kunnen renseigneren. Vanuit praktisch oogpunt is in het conceptwetsvoorstel voorgesteld om valutaresultaten van banktegoeden die worden aangehouden in vreemde valuta buiten beschouwing te laten en enkel de ontvangen rente te belasten. De in vreemde valuta ontvangen rente kan bijvoorbeeld tegen een gemiddelde jaarkoers of koers per einde jaar worden omgerekend in euro’s.

Wij vragen uw input ten aanzien van het dilemma tussen de zuivere benadering waarbij (positieve en negatieve) waardeontwikkelingen van banktegoeden wel in de heffing worden betrokken en de voorgestelde praktische benadering waarbij alleen de ontvangen rente is belast. Als u vindt dat waardeontwikkelingen in de heffing betrokken moeten worden, zou dat volgens u op basis van een vermogensaanwas- of vermogenswinstbelasting moeten?
Het is een zorgelijke situatie dat FI's deze berekening niet kunnen uitvoeren, transacties op effectenrekeningen zijn nog veel complexer.