Wet werkelijk rendement box 3

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Weert
Datum 23 september 2023

Vraag1

Algemeen
Wat vindt u van het voorstel in algemene zin?
Hieronder zijn vragen over enkele specifieke onderdelen van het voorstel opgenomen. U kunt hierop reageren als u hierover uw mening wilt geven.
Alleen rendement gecorrigeerd voor inflatie dient belast te worden. Daar lijkt men geen rekening mee te worden. Verder vind ik dat bij aandelen geen rekening wordt gehouden met de kosten. Dus handelskosten, fees, spreadkosten, etc. Deze moeten in mindering gebracht kunnen worden op het rendement.

Vraag3

Gedragseffecten
a. Welke gedragseffecten verwacht u als gevolg van de hybride aard van het stelsel, met name met betrekking tot de uitzondering van vermogensaanwas op vastgoed, aandelen van familiebedrijven en startups? In welke mate verwacht u dat deze effecten zullen optreden?
b. In welke mate denkt u dat het stelsel mogelijkheden biedt voor belastingarbitrage, zowel binnen het hybride stelsel als in relatie tot box 2? Hoe verschilt dit volgens u van het huidige (overbruggings)stelsel?
Beleggers zouden bepaalde vermogenscategorien kunnen mijden. Bijvoorbeeld illiquide aandelen (smallcaps) zullen minder populair worden. Om een belastingschuld te voldoen zal een belegger aandelen moeten verkopen. Als deze illiquide zijn dan is het lastiger te verkopen of tegen een slechtere prijs. Ik denk dat alleen werkelijk gerealiseerd rendement belast moet worden om dit soort zaken te voorkomen. Verder zal het voor dit soort bedrijven lastiger zijn om kapitaal op te halen. Dan kiezen ze mogelijk niet meer voor de Amsterdamse beurs wat ook weer belastinginkomsten scheelt.

Vraag7

Afbakening startende innovatieve onderneming
Voorgesteld wordt om de waardemutaties van aandelen in startende innovatieve ondernemingen (startups en scale-ups) niet jaarlijks in de heffing te betrekken maar gecumuleerd bij verkoop (vermogenswinstbelasting). Voor de afbakening is het nodig om een definitie op te stellen. Voor zowel burgers die gebruik maken van de regeling als de Belastingdienst in het kader van de controle en handhaving is het van belang dat de voorwaarden voor toepassing van de regeling objectief kunnen worden bepaald. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de leeftijd en omvang van de onderneming, het aantal werknemers, de niet-verhandelbaarheid van de aandelen op een gereglementeerde markt, enzovoort. Het hanteren van algemene begrippen of open normen zoals ‘innovatief’ of ‘risicovolle investeringen’ kan leiden tot onzekerheid over het kunnen toepassen van de regeling en tot discussies tussen burgers en de inspecteur over de interpretatie van deze begrippen.

Wij vernemen graag van u welke objectief bepaalbare elementen u geschikt en wenselijk acht om de aandelen in startende innovatieve ondernemingen af te bakenen.
Ik denk voor aandelen in het algemeen alleen de directe gerealiseerde opbrengsten belasten zoals dividenden en winst bij verkoop. Het wordt anders te moeilijk uitvoerbaar. Zo vermijd je ook discussies welke ondernemingen wel en niet tot een categorie behoren.