Wet werkelijk rendement box 3

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Berkel en Rodenrijs
Datum 18 oktober 2023

Vraag1

Algemeen
Wat vindt u van het voorstel in algemene zin?
Hieronder zijn vragen over enkele specifieke onderdelen van het voorstel opgenomen. U kunt hierop reageren als u hierover uw mening wilt geven.
Als er al een forfaitaire belasting betaald behoort te worden, dan behoort dat te gebeuren per vermogens categorie.
Dus onderscheid maken tussen Spaargeld, Obligaties en effecten aangezien elke categorie een andere rendements-risico verhouding kent.

Als daarnaast de winst belast wordt, dan behoort in geval van verlies ook een identieke teruggaaf mechanisme van toepassing zijn. Als er dus een negatief beleggings jaar is zoals in 2022, dan krijgen de beleggers geld van de overheid ipv dat er iets betaald behoort te worden.

Vraag5

Aftrekbaarheid van rente van consumptieve schulden
In het huidige box 3-stelsel verlagen schulden de rendementsgrondslag op basis waarvan het forfaitaire inkomen wordt berekend. In box 3 vallen alle schulden van burgers die niet in box 1 (bijvoorbeeld voor de eigenwoning) of in box 2 (financiering van een aanmerkelijk belang) in de heffing worden betrokken. Niet vereist is dat sprake is van een causaal verband tussen de schuld en de bezitting in box 3. Schulden voor consumptiedoeleinden, zoals een auto of een vakantie, verlagen zodoende de rendementsgrondslag ondanks dat de auto doorgaans niet als bezitting is belast in box 3. In het huidige box 3-stelsel leidt een negatieve rendementsgrondslag (schulden zijn groter dan de bezittingen) niet tot een negatief inkomen. In het nieuwe box 3-stelsel is de rente van schulden aftrekbaar van het inkomen uit bezittingen en schulden. Ook hierbij is niet vereist dat de schulden waarvan de rente aftrekbaar is, moet zijn aangewend voor de aanschaf van een bezitting die in box 3 is belast. De rente van een lening voor bijvoorbeeld een vakantie is zodoende aftrekbaar. Nieuw is dat het inkomen uit box 3 wel negatief kan zijn als de (rente)kosten en negatieve waardemutaties groter zijn dan de inkomsten en positieve waardemutaties van bezittingen in een bepaald jaar.

Dit roept de vraag op of de aftrekbaarheid van rente van consumptieve schulden beperkt moet worden in het nieuwe stelsel. Wat vindt u hiervan?
Als positieve bezitting tot een rendements heffing lijden, dan behoren negatieve bezittingen (leningen behalve hypotheken) op een indentieke manier behandelt worden. Of te wel de aftrek van consumptieve schulden behoort niet beperkt te worden aangezien de heffing op positieve bezittingen ook niet tot een bepaald maximaal bedrag gelimiteerd zijn.