Wet werkelijk rendement box 3

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Sint Maartensdijk
Datum 20 oktober 2023

Vraag1

Algemeen
Wat vindt u van het voorstel in algemene zin?
Hieronder zijn vragen over enkele specifieke onderdelen van het voorstel opgenomen. U kunt hierop reageren als u hierover uw mening wilt geven.
Streven naar belasten op werkelijk rendement vind ik een goed uitgangspunt.
De grootste tekortkoming vind ik dat er geen rekening gehouden wordt met inflatie. Het is oneerlijk om bij 6% rendement en 5% inflatie uit te gaan van 6% rendement. Het reële rendement is slechts 1%.

Vraag2

Beleidsmatige afwegingen
a. Hoe staat u tegenover het voorgestelde systeem, dat een hybride karakter heeft en elementen van vermogensaanwas-, vermogenswinst-, en forfaitaire belasting omvat?
b. Hoe verhoudt dit zich tot alternatieven zoals een volledige vermogenswinst- of vermogensaanwasbelasting, of een vermogensbelasting?
c. Wat vindt u van de keuze voor een vermogensaanwasbelasting als primaire regeling?
d. Welke overwegingen heeft u met betrekking tot de uitzondering voor de eerste woning in box 3 voor eigen gebruik, en welke voordelen en nadelen ziet u hierin?
e. Het forfait voor de eerste woning in box 3 omvat het gehele rendement inclusief kosten, waaronder financieringskosten. Wat vindt u hiervan?
f. Hoe staat u tegenover de uitzondering voor aandelen van familiebedrijven en startups?
g. Vindt u dat de gekozen forfaits resulteren in een evenredige belastingdruk over de verschillende vermogenscategorieën? Zo ja, waarom, en zo nee, waarom niet?
h. Wat is uw visie op het onderscheid tussen het belasten van eigen gebruik van een onroerende zaak onder het vermogenswinstregime (via een forfait) en het belasten van een verhuurde onroerende zaak (gebaseerd op werkelijke huurinkomsten minus kosten en het activeren van verbeteringen)?
Gezonde vermogensopbouw gaat om op een gestructureerde manier voor de lange termijn te beleggen. Fundamenteel daarvoor is dat je ingelegd geld de tijd moet geven om te renderen.

Vermogensaanwasbelasting doet daar afbreuk aan. Met lange termijnbeleggingen gaat het om gemiddeld rendement en wil je de rust bewaren bij jaarlijkse pieken en dalen. Stel dat je in een goed jaar 40% rendement maakt, dan zou je specifiek voor dat jaar een heel hoge vermogensaanwasbelasting moeten afdragen. Terwijl het geld in principe vastzit in je aandelen. Het lijkt mij een kwalijke zaak dat je eventueel gedwongen aandelen moet verkopen, om deze belasting te kunnen afdragen. Mijns inziens kan dit alleen bij de verkoop van de aandelen geïnd worden over het dan werkelijke rendement.