Wet werkelijk rendement box 3

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Breda
Datum 11 oktober 2023

Vraag1

Algemeen
Wat vindt u van het voorstel in algemene zin?
Hieronder zijn vragen over enkele specifieke onderdelen van het voorstel opgenomen. U kunt hierop reageren als u hierover uw mening wilt geven.
In algemene zin ben ik voorstander van belastingheffing over exploitatiewinst en te gelde gemaakte waardestijging. De vraag hierbij is hoe waardestijging wordt gemeten. Bij de recente ophoging van de leegwaarderatio naar 1 wordt als argument gebruikt de gestegen verkoopwaarde van verhuurde panden (onderzoek SEO). Bij het vaststellen van het percentage rendement van 6.17 in box 3 2023 wordt als argument gebruikt de gestegen verkoopwaarde van panden. Als straks wordt teruggegrepen op bijvoorbeeld WOZ-waarde van enige jaren geleden om de waardestijging van panden vast te stellen, betalen we drie keer belasting op basis van dezelfde titel. Dat lijkt mij niet terecht.

Vraag2

Beleidsmatige afwegingen
a. Hoe staat u tegenover het voorgestelde systeem, dat een hybride karakter heeft en elementen van vermogensaanwas-, vermogenswinst-, en forfaitaire belasting omvat?
b. Hoe verhoudt dit zich tot alternatieven zoals een volledige vermogenswinst- of vermogensaanwasbelasting, of een vermogensbelasting?
c. Wat vindt u van de keuze voor een vermogensaanwasbelasting als primaire regeling?
d. Welke overwegingen heeft u met betrekking tot de uitzondering voor de eerste woning in box 3 voor eigen gebruik, en welke voordelen en nadelen ziet u hierin?
e. Het forfait voor de eerste woning in box 3 omvat het gehele rendement inclusief kosten, waaronder financieringskosten. Wat vindt u hiervan?
f. Hoe staat u tegenover de uitzondering voor aandelen van familiebedrijven en startups?
g. Vindt u dat de gekozen forfaits resulteren in een evenredige belastingdruk over de verschillende vermogenscategorieën? Zo ja, waarom, en zo nee, waarom niet?
h. Wat is uw visie op het onderscheid tussen het belasten van eigen gebruik van een onroerende zaak onder het vermogenswinstregime (via een forfait) en het belasten van een verhuurde onroerende zaak (gebaseerd op werkelijke huurinkomsten minus kosten en het activeren van verbeteringen)?
Het is mij niet duidelijk of de kosten voor professioneel beheer (externe beheerder) in mindering kunnen worden gebracht op de huurinkomsten. Telefoon- en bureaukosten zijn naar ik begrijp niet aftrekbaar terwijl een externe beheerder die kosten wel heeft en in rekening brengt.