Wet vereenvoudiging non-binaire geslachtsvermelding

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Nijmegen
Datum 8 december 2023

Vraag1

U kunt op alle onderdelen van het voorstel reageren.
Beste lezer,

Sinds anderhalf jaar heet ik in mijn dagelijks leven Marley. Mensen om mij heen gebruiken, naast die naam, neutrale en/of mannelijke woorden als ze het over mij hebben. Voor sommige mensen was het even wennen, maar inmiddels gaat het voor bijna iedereen om me heen als vanzelf. Gelukkig. Dat zorgt er namelijk voor dat ik me op dagelijkse basis goed in mijn vel kan voelen. Hierdoor heb ik de mogelijkheid om mee te doen in de maatschappij. Om te werken, te groeien en het gewoon gezellig te hebben.

Maar helaas word ik ook regelmatig geconfronteerd met het feit dat mijn gender niet erkend wordt door verschillende instanties waarmee ik contact heb. Denk aan de overheid, banken, de zorgverzekering, de NS, de ANWB, enzovoorts. Zij hebben gegevens uit het BRP opgehaald, of ooit aan mij gevraagd wat mijn geslacht is.
Gezien ik geen risico wil lopen dat bijvoorbeeld mijn verzekering niet wil uitkeren omdat ik verkeerde gegevens zou hebben opgevoerd, vul ik dan in wat er ook in het BRP/op mijn paspoort staat. Echter, dat betekent dat ik ook continu word aangesproken met 'mevrouw' en mijn oude voornaam en/of dat mensen in de war zijn als ze me zien of horen.

Voor mij voelt het niet kloppend om mijn registratie om te zetten naar een 'M'. Maar een 'V' klopt al helemaal niet en zorgt dus voor ongemakkelijke situaties. Ik zou het dus erg fijn vinden als ik mijn voornaam en registratie kan wijzigen, naar wat past bij hoe ik mijn leven in de praktijk al leef.
Deze wet heeft niets te maken met enge dingen en heeft geen effect op mensen die zich prima voelen bij het geslacht waarmee ze geboren zijn en hun daarbij toegewezen gender. Deze wet gaat om het weghalen van veel ongemak bij een bepaalde groep mensen, zoals ik. Het laten aansluiten van de registratie bij de praktijk die mensen al leven. Zodat mensen gemakkelijker mee kunnen doen in de maatschappij.

Veel liefs aan alle genderqueers en dank aan alle bondgenoten die hun steun uiten. Houd vol.
- Marley