Wet vereenvoudiging non-binaire geslachtsvermelding

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Druten
Datum 1 december 2023

Vraag1

U kunt op alle onderdelen van het voorstel reageren.
Graag wil ik mijn steun uitspreken voor de Wet vereenvoudiging non-binaire geslachtsvermelding. Het is een belangrijk wetsvoorstel voor non-binaire mensen dat erkenning aan het bestaan van non-binaire mensen geeft en iedereen die niet als man óf vrouw geregistreerd wil staan.
De overheid stelt met deze wet de norm dat de identiteit van non-binaire mensen gerespecteerd wordt en op hun eigen verzoek geregistreerd hoort te worden.

Dit initiatiefvoorstel wordt ingepast in de huidige wet voor wijziging van de geslachtsvermelding van M naar V of andersom. De behandeling van het voorstel om de huidige wet, de Transgenderwet, te vereenvoudigen ligt nu stil in de Tweede Kamer. Dit betekent dat er voor wijziging naar een X mogelijk ook een deskundigenverklaring nodig gaat zijn. Dit wringt met de kennis dat het merendeel van de rechters die verklaring in de rechtszaal niet nodig vonden. In het geval dat de vereenvoudiging van de Transgenderwet niet doorgaat of nog heel lang stil blijft liggen vind ik het belangrijk dat er toch nog naar de rol van de deskundigen gekeken gaat worden.
Ik ben sowieso geen voorstander van de deskundigenverklaring, ongeacht welk geslacht je vermeld wil hebben. Voor veel non-binaire mensen is het bovendien minder vanzelfsprekend om een medische transitie te starten dan voor trans mannen en trans vrouwen. Het argument dat een deskundige dan een arts of psycholoog hoort te zijn valt dan al helemaal weg. Ik zou het daarom goed vinden als de rol van de deskundige bij de behandeling van dit wetsvoorstel nog eens tegen het licht wordt gehouden. De beperking tot psychologen en artsen mag er wat mij betreft vanaf.
Ik hoop dat een meerderheid van de Tweede Kamerleden dit voorstel gaat steunen.

Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet,
Richard A.