Wet vereenvoudiging non-binaire geslachtsvermelding
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Leiden
|
Datum
|
12 november 2023
|
Vraag1
U kunt op alle onderdelen van het voorstel reageren.
Bij deze reageer ik op de consultatie over de Wet vereenvoudiging non-binaire geslachtsvermelding. Deze wet gaat voorbij aan een fundamentele vraag in dit debat: Wat registreren we precies?
Uitgaande van het principe dat geslacht en gender twee verschillende concepten zijn, is het vreemd dat we op basis van gender de basisregistratie van geslacht wijzigen. Waarom worden deze twee niet gescheiden geregistreerd? Deze samensmelting levert allerlei problemen op met de wet en in de praktijk.
De fundamentele vraag is ook zeker van belang met betrekking tot dit wetsvoorstel. Er bestaan precies twee geslachten: het mannelijk en het vrouwelijk geslacht. Elk mens is lid van het mannelijk geslacht of het vrouwelijk geslacht; ook mensen met een intersekse aandoening. In zeer zeldzame gevallen is het geslacht van iemand met een intersekse aandoening lastig te bepalen, al komen door de kennisontwikkeling op het gebied van deze aandoeningen deze situaties praktisch nauwelijks meer voor in Nederland. Voor die uiterst zeldzame gevallen kan een X(tijdelijk) uitkomst bieden.
Geslacht is echter geen kwestie van identiteit. Die term wordt gebruikt voor gender. Er is geen derde geslacht om je mee te identificeren en medische aandoeningen zijn al helemaal geen identiteit. Het is derhalve onnodig om het eenvoudiger te maken om het geslacht te wijzigen naar non binair. Deze wet zou derhalve pas overwogen moeten worden nadat geslacht en gender voor de wet gescheiden worden geregistreerd en deze wet wordt ingediend met betrekking tot wijziging van de genderregistratie.