Wet vereenvoudiging non-binaire geslachtsvermelding

Reactie

Naam drs. BJMA Cadat-Lampe
Plaats Overveen
Datum 1 november 2023

Vraag1

U kunt op alle onderdelen van het voorstel reageren.
Graag steun ik het wetsvoorstel 'vereenvoudiging non-binaire geslachtsvermelding'. Deze wet vergemakkelijkt de registratie van een non-binaire geslachtsvermelding ('X'). Het maakt deze procedure toegankelijker voor personen die zich niet in het binaire geslachtsspectrum herkennen. Deze wetswijziging is actueel en van groot belang voor Nederland als inclusieve samenleving. Nederland wordt beter als de rechten en erkenning van non-binaire en transgender personen gewaarborgd zijn.

Hieronder op een rij, mijn redenen om dit wetsvoorstel te ondersteunen:
1. Vereenvoudiging van de procedure
Het wetsvoorstel stelt voor om de procedure voor het registreren van een non-binaire geslachtsvermelding te vereenvoudigen door deze gelijk te stellen aan de huidige procedure voor transgender personen. Dit houdt in dat individuen die een non-binaire geslachtsvermelding wensen, dit gemakkelijk kunnen laten registreren bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van hun gemeente.

2. Inclusie en erkenning
Een vereenvoudigde procedure voor het registreren van een non-binaire geslachtsvermelding erkent en respecteert de diversiteit en de identiteiten van alle burgers: het recht om jezelf te zijn. De wet bevordert een inclusievere samenleving waarin iedereen, ongeacht geslacht, waardig behandeld wordt.

3. Consistentie in documentatie
De wijziging van de geslachtsvermelding in de geboorteakte zal doorgevoerd worden in de Basisregistratie Personen (BRP), en in documentatie zoals rijbewijzen en paspoorten. Dit verzekert consistentie in de geslachtsvermelding op alle officiële documenten, wat cruciaal is in het dagelijks leven van non-binaire personen.

4. Verbetering van de juridische bescherming
Deze wet zal naar verwachting bijdragen aan een verbeterde juridische bescherming van non-binaire en transgender individuen: het erkent formeel rechten en identiteiten in de Nederlandse wetgeving.

5. Bevordering van sociale cohesie en acceptatie
Het wetsvoorstel draagt bij aan een grotere sociale cohesie en acceptatie van genderdiversiteit in de Nederlandse (civiele) samenleving door wettelijke erkenning en vereenvoudigde registratieprocedures.

6. Internationale trend
Veel landen en regio's zijn al op weg naar meer inclusieve wetgeving met betrekking tot geslachtsvermelding. Door het ondersteunen van dit wetsvoorstel, blijft Nederland in lijn met een groeiende internationale trend richting genderinclusie in het perspectief van mensenrechten.