Wijziging Activiteitenregeling milieubeheer 2020

Reactie

Naam Brandweer Nl Sector Milieu & Industrie (G.L. Bijsterbosch)
Plaats Utrecht
Datum 15 januari 2020

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op alle onderdelen van de wijziging van de Regeling en de toelichting.
reactie Wijziging Activiteitenregeling milieubeheer 2020

Geachte dames/heren,
Als vakgroep van brandweer Nederland en betrokken bij de tot standkoming van de PGS-reeks, achten wij het van belang om te reageren op de Wijziging Activiteitenregeling milieubeheer 2020 van 5 december 2019.
Natuurlijk juichen wij het toe dat de Activiteitenregeling aangepast wordt om aan te sluiten op de PGS 31. Deze richtlijn is een consensus die tot stand is gekomen na veel en vaak moeizaam overleg tussen diverse partijen van overheid en bedrijfsleven. Het is daarom ook erg jammer dat niet integraal naar de PGS 31 wordt verwezen, maar slechts specifieke paragrafen voor specifieke stoffen van toepassing worden verklaard.
Het opnemen van alleen bodemvoorschriften voor bovengrondse tanks voor ADR klasse 5.1 en ADR klasse 8 stoffen VG II en III is wat ons betreft te mager. Ook vinden wij de beperking dat de BRL K903 eis alleen geldt voor tanks waarop ondergrondse leidingen zijn aangesloten niet wenselijk. Dit betekent dat tanks tot 10m3 zonder veiligheidseisen kunnen worden geplaatst. Dit betekent ook dat tijdens een incident tanks kunnen bezwijken, naar beneden storten o.i.d.
Als voorbeeld 10m3 zuur wat vrijkomt tijdens een brandbestrijding levert een gevaarlijke situatie op voor de hulpverleners, zeker als zij in het bluswater staan. Om 10m3 zuur van een ph van 2 naar 5 te krijgen vraagt een verdunning van 10.000m3 bluswater. Een aanzienlijke water verontreiniging waar opvang zelden voor aanwezig is. Betrokkenheid van meerdere tanks is niet uitgesloten.
Dit terwijl de opslag van dezelfde stoffen in kleinere verpakkingen wél in de wetgeving zijn Voor ADR klasse 5.1 en ADR klasse 8 stoffen VG II en III geregeld middels de PGS 15. Het zal duidelijk zijn dat wij als Brandweer Nederland de risico’s van een vat van 200 liter minder groot achten dan van een tank tot 10 m3.
Wij hechten er dus zéér veel waarde aan dat de Activiteitenregeling net als de PGS 31 een risicobenadering toepast bij het opleggen van veiligheidsvoorschriften en dat in ieder geval de tanks constructief veilig zijn.

G.L. Bijsterbosch
Voorzitter sector Milieu & Industrie BrwNl