Wijziging van het Arbeidsomstandighedenbesluit in verband met een second opinion en klachtenprocedure bij de bedrijfsarts

Reactie

Naam Actief Werkt! (Uitzendbureau) B.V. (M. Lindenberg)
Plaats Breda
Datum 4 januari 2017

Vraag1

U kunt op alle onderdelen van het ontwerpbesluit reageren.
1. Capaciteitsproblemen: dit gaat leiden tot capaciteitsproblemen onder bedrijfsartsen. Nu al geeft onze arbodienst - een grote landelijke speler - aan dat ze kampen met capaciteitsproblemen. Dit gaat alleen maar toenemen, zeker in combinatie met de voorgestelde wijziging in de Arbowet t.a.v. het werkplekbezoek van de bedrijfsarts.
2. Termijnen: gezien bovenstaande zal het steeds moeilijker worden om op korte termijn een afspraak bij de bedrijfsarts te krijgen. Dit werkt conflicten in de hand, de termijnen van WVP komen in gedrang (tijdig een PA, etc.) en stel dat een second opinion arts na 4 weken geraadpleegd kan worden en deze komt tot dezelfde conclusie als de oorspronkelijke bedrijfsarts, wie gaat dan het loon doorbetalen bv. bij een advies tot (gedeeltelijke) werkhervatting in passend of eigen werk?
3. Gedragscode: bedrijfsarts zullen elkaar echt niet zomaar gaan "afvallen", er moet m.i. echt wel sprake zijn van grove nalatigheid, wil hier een ander advies uitkomen.
4. Deskundigenoordeel UWV: het verschil met het DO van UWV is mij niet helemaal duidelijk. Lijkt mij dat er al een Second opinion-route is voor de werknemer, nl. het DO van UWV. Kan er niet beter gekeken worden naar optimalisatie van deze procedure, dan weer iets nieuws in het leven roepen, dat alleen maar vertragend en kostenverhogend werkt en waarschijnlijk niets gaat opleveren.
5. Onduidelijkheid/verwarring: voor de werknemer gaat dit ook alleen maar meer onduidelijkheid en verwarring opleveren. Welk advies is leidend? E.e.a. zal conflicten in de hand werken en leiden tot een hoger/langer verzuim.
6. Kosten: dit gaat veel geld kosten en niets opleveren, zie 3., 4. en 5. We hebben het niet alleen over de kosten van een extra consult, maar ook van de vertraging die dit in het proces gaat opleveren ivm de capaciteitsproblemen en de loondoorbetaling bij ziekte, die mogelijk onnodig langer doorloopt. Daarbij komen termijn van WVP in gedrang, hetgeen mogelijk weer tot loonsancties van UWV zal leiden.
7. Branchegerelateerde problemen: wij zijn werkzaam in de uitzendbranche, hebben onze circa 4000 werknemers bij circa 750 klanten zitten in heel Nederland. Het werkplekbezoek door bedrijfsartsen wordt hiermee sowieso onbegonnen werk, maar een second opinion wordt ons inziens ook onwerkbaar ivm bovengenoemde punten.