Wijziging Bal verzegeling pleziervaartuigen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
weert
|
Datum
|
1 september 2021
|
Vraag1
Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op alle onderdelen van deze regeling en de toelichting.
Bezwaar (1): de regeling vormt de facto een uitbreiding van het verbod tot lozing
En uit de toelichting (onder Uitzonderingen) is duidelijk dat het de bedoeling is dat lozing van spoelwater en urine wel is toegestaan. De vastlegging in de regelgeving heeft hiervoor vereist dat dat dan via een afzonderlijke inrichting zou moeten, wat het voor de meeste pleziervaartuigen tot een draak maakt, maar de bedoeling is dat het wel mag.
Sommige boordtoiletten hebben hiervoor afzonderlijke standen, waarbij lozing van urine en spoelwater naar buiten kan en lozing van fecaliën naar de tank. Als de gebruiker zich dus netjes aan de bedoeling houdt, is er niets aan de hand. Omdat de tank vaak beperkt van inhoud is, is het essentieel dat deze functie van lozing van urine en spoelwater bij verzegeling bruikbaar blijft. De regeling maakt niet duidelijk op welke wijze dit kan.
Integrale verzegeling (waarbij dus naast fecaliën ook urine en spoelwater in de verzegelde tank komen) is dus niet alleen een maatregel voor betere handhaving maar ook een wezenlijke uitbreiding en in de praktijk een zeer aanzienlijke verdere beperking van lozing. Plassen kan dan in een puts die je overboord leegt, maar niet meer netjes door het toilet. Na spoelen van een leiding is niet meer mogelijk.
De voorgestelde regeling is daarmee onhanteerbaar.
Bezwaar (2): maatregelen moeten proportioneel en selectief zijn.
In de memorie van toelichting ontbreekt een onderbouwing waarom nu juist de pleziervaart, een relatief kleine vervuiler, aan deze hinderlijke regels moet worden onderworpen in verhouding tot het effect op de totale vervuilende belasting van het oppervlaktewater (bijvoorbeeld door lozingen en natuurlijke fecaliën van vogels dieren en vissen).
Bovendien zijn er grote gebieden oppervlaktewater waar de maatregel helemaal niet nodig is en waarvoor een uitzondering op deze plicht gemaakt zou moeten worden: daartoe behoren in ieder geval: IJsselmeer, Waddenzee en de Zuid-Hollandse en Zeeuwse zeearmen.