Wijziging Bal verzegeling pleziervaartuigen

Reactie

Naam C Verhoef
Plaats Sint Annaland
Datum 15 juli 2021

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op alle onderdelen van deze regeling en de toelichting.
Veel van de problemen zijn de voorgaande consultanten en belangenbehartigers reeds gezegd: Het werkt niet, het is slecht te handhaven en er zijn veel (eenvoudige) work-arounds (bijv. de puts). En technische installaties zijn kostbaar volumineus en niet gecertificeerd.
Het wetsvoorstel ziet feitelijk alleen op lozen van faecalien, urine is nl steriel en daar zitten niet of nauwelijks pathogeen bacteriën in.
De praktijk is daarnaast dat de meeste plezierboten meestal stilliggen. Behalve in het hoogseizoen blijven de meeste scheepjes doordeweeks binnen, en zelfs in de weekeinden vaart minder dan 20% van alle bootjes de rest ligt in de haven. In de winter is het nog veel minder. De meeste mensen die aan boord zijn in jachthavens, lopen braaf naar de wal-toiletten. Want in hetzelfde water, willen ze zelf(of hun (klein-) kinderen ook zwemmen.

Dat betekent dat alleen op (ondiepe) ankerplekken en in drukke vaarten, een probleem zal optreden, als men de zwartwatertank niet dicht zet.
Bij ons aan boord zijn we bij ons inmiddels ook gewend aan het gebruik van poepzakjes voor de grote boodschap, en dat werkt prima. Zeker omdat de vuilwater afzuiginstallaties vaak niet werken of ver weg zijn.

Op de grote rivieren en zeearmen is het probleem in feite triviaal, zeker omdat de beroepsvaart daar ook loost en er zelfs gewoon riool overstorten van steden zijn, die -legaal- een teveel aan rioolwater mogen lozen (lees de wetgeving daar maar op na). de dichtheid van pleziervaartuigen daar is ook veel geringer dan op bijv. de grachten, de Loosdrechtse plassen en de Friese meren.

Kortom, het is schieten met een kanon op een mug, zeker zolang er geen betaalbare gecertificeerde technische oplossingen zijn.

Het zoneren van gebieden met een lozingsverbod lijkt dan een betere optie. Geef gewoon op de kaart aan waar je verplicht bent de afsluiters van het vuilwater systeem dicht te houden en waar je dus niet mag lozen. Dit kan dus op drukke plekken zijn, waar weinig waterverversing is en het bijvoorbeeld ondiep is. Iedereen zal daar begrip voor hebben en dus zal de medewerking aanzienlijk beter zijn. Het is dan een begrijpelijke maatregel. Ook krijg je dan automatisch wat meer sociale controle. Ik kan mij voorstellen dat het in Friesland een andere situatie is dan op de Wadden, de Ooster- en de westerschelde, waar je een groot tijverschil hebt en feitelijk op zee vaart.