Wijziging Bal verzegeling pleziervaartuigen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Rijnsaterwoude
|
Datum
|
15 juli 2021
|
Vraag1
Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op alle onderdelen van deze regeling en de toelichting.
Ik sluit mij aan bij het standpunt van het watersportverbond inzake de wijziging Besluit Activiteiten Leefomgeving verzegeling pleziervaartuigen. Het standpunt van het Watersportverbond luidt als volgt:
Het Watersportverbond is voor schoon water en staat dan ook achter het lozingsverbod. Het verbod verkleint de kans op ziekten voor zwemmers en watersporters die in direct contact komen met het oppervlaktewater (zoals zeilers in open boten, kanoërs en boardsporters).
Maar de invoering van de verzegeling gaat te snel. Er zijn op dit moment niet voldoende vuilwater uitpompstations en van de stations die er wel zijn, staan er veel op een onhandige plek achter in de haven of ze werken niet naar behoren. Als er tientallen watersporters aan het eind van een mooi weekend terugkomen in de haven, duurt het uren voordat iedereen zijn tank heeft kunnen legen. Een zuiveringsinstallatie is nog niet op de markt.
We vragen dan ook om een overgangstermijn van minimaal vijf jaar om de infrastructuur van vuilwater uitpompstations op orde te krijgen (voldoende en goed werkende stations in havens, maar ook langs de openbare vaarweg). Daarnaast moeten er betaalbare, kleine zuiveringsinstallaties verkrijgbaar zijn. Alleen met een juiste voorbereiding en kwantitatief en kwalitatief voldoende infrastructuur van uitpompstations, zal er acceptatie van de regels komen.
Daarnaast wil ik erop wijzen dat niet alle pleziervaartuigen geschikt zijn voor het plaatsen van een vuilwatertank of zelfs een chemisch toiletje. Dat geldt bv voor ons zeilbootje van krap 6 meter waarin we nog steeds een ouderwets puts gebruiken om een plas te doen. Toiletpapier blijft aan boord. Het is geen lolletje om op een puts te poepen en dat kan je nog wel uitstellen tot een haven of cafe.
Het is niet realistisch om mijn puts te verzegelen en plassen te verbieden.
Zorg voor meer openbare toiletten waar recreanten gratis gebruik van kunnen maken zoals ook in het buitenland gebruikelijk is en houdt ze schoon. Nederland is op dit punt een achtergebleven land.