Wijziging Bal verzegeling pleziervaartuigen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Deventer
Datum 20 augustus 2021

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op alle onderdelen van deze regeling en de toelichting.
Ik ben eigenaar van een kajuitzeiljachtje van 8.5m lang met bouwjaar 1976 en vaar hiermee zowel in Friesland als op de noordzee en alles daartussen. Ik draag schoon water een warm hart toe, echter:
- Een vuilwatertank is moeilijk in te passen in de ruimte op dergelijke jachten. Daarnaast sluit ik mij aan bij de bezwaren tegen vuilwatertanks zoals uiteengezet door het watersportverbond (zie onder).
- Een zuiveringsinstallatie is niet op de markt in Nederland. Produkten die in het buitenland in ontwikkeling of al wel leverbaar zijn, staan qua prijs niet in verhouding tot de waarde van de boot en verbruiken veel energie die niet voorradig is op dergelijke jachten. Dit zijn geen praktisch werkbare oplossingen vooralsnog.

Zodra er werkbare oplossingen zijn voor mijn schip, zou ik deze graag installeren en gebruiken, ongeacht of wetgeving dit verplicht of niet, gewoon voor een beter milieu voor de wereld. In mijn zienswijze zou de wetgever beter eerst kunnen investeren in het beschikbaar maken van vuilwateroplossingen voor kleine budgetten, voordat een verzegeling wordt verplicht.

Ik sluit verder aan bij het standpunt van het watersportverbond inzake de wijziging Besluit Activiteiten Leefomgeving verzegeling pleziervaartuigen. Het standpunt van het Watersportverbond luidt als volgt:

Het Watersportverbond is voor schoon water en staat dan ook achter het lozingsverbod. Het verbod verkleint de kans op ziekten voor zwemmers en watersporters die in direct contact komen met het oppervlaktewater (zoals zeilers in open boten, kanoërs en boardsporters).

Maar de invoering van de verzegeling gaat te snel. Er zijn op dit moment niet voldoende vuilwater uitpompstations en van de stations die er wel zijn, staan er veel op een onhandige plek achter in de haven of ze werken niet naar behoren. Als er tientallen watersporters aan het eind van een mooi weekend terugkomen in de haven, duurt het uren voordat iedereen zijn tank heeft kunnen legen. Een zuiveringsinstallatie is nog niet op de markt.

We vragen dan ook om een overgangstermijn van minimaal vijf jaar om de infrastructuur van vuilwater uitpompstations op orde te krijgen (voldoende en goed werkende stations in havens, maar ook langs de openbare vaarweg). Daarnaast moeten er betaalbare, kleine zuiveringsinstallaties verkrijgbaar zijn. Alleen met een juiste voorbereiding en kwantitatief en kwalitatief voldoende infrastructuur van uitpompstations, zal er acceptatie van de regels komen.