Wijziging Bal verzegeling pleziervaartuigen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Harmelen
Datum 16 juli 2021

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op alle onderdelen van deze regeling en de toelichting.
Geachte,
Uiteraard ben ik als watersporter direct afhankelijk van schoon oppervlakte water om mijn hobby te blijven uitoefenen, tevens heb ik de afgelopen 35 jaar een hele duidelijke verbetering in de kwaliteit gezien, Ondanks dat we nog steeds plassen en poepen op het oppervlakte water. de meeste vervuiling kwam in het verleden dus toch door industriële lozingen, wellicht ver up stream.

Ook mijn vaartuig heeft de beschikking over een vuilwater tank welke ik regelmatig laat legen bij een jachthaven, echter ik merk inderdaad dat ze daar niet aan gewend zijn en dat het uitzuigen van mijn kleine tank al minimaal 10 minuten duurt. Ik laat hem niet helemaal vol lopen aangezien er dan vervelende geuren ontstaan, dus stel iedere 2 weken 10 min. onze Marina heeft 600 ligplaatsen, en dat is 600 x gem.10 min ( ex. aanmeren en wegvaren) =100 uur per 14 dagen., of te wel 8 uur per dag vol continue + 10 overuren per week voor het personeel. die capaciteit is er helemaal niet, niet in station en niet in mens kracht.
Dus als we dit echt willen oplossen, en dat op zich is een heel goed initiatief, dan moeten we gaan omdenken.
tevens denk ik dat we het niet zo slecht doen als watersporter. Als ik de hoeveelheid niet industrieel zwerfafval in en rondom het water ga vergelijken met de hoeveelheid op mijn dagelijkse fietstocht naar het werk, dan denk ik werkelijk dat de watersporter een milieu bewust individu is.

Er plassen en poepen trouwens ook een heleboel andere wezens in hetzelfde water, vissen, volgens, robben, bruinvissen, etc. etc...
Volgens mij is daar ook nog nooit iemand aan dood gegaan.

En hoe zit het met de "Blauwe Vlag" die onze haven heeft, dat wordt toch ook ieder jaar gecontroleerd en daar hoort water kwaliteit bij.
Die is dus goed.... anders krijg je die certificering niet, lijkt me zo.

Daarnaast zijn er vele watersporters met oudere jachten, die alleen tegen heel hoge verbouwingskosten een vuilwatertank kunnen laten inbouwen. Als deze mensen dat niet laten doen en zo'n jacht moet bv naar de sloop ( of eindigt in een sloot of zijarm om langzaam weg te rotten) dan hebben we ook een uitdaging om dat allemaal milieu vriendelijk op te lossen.

Mijn advies, en daar vraagt U om, Goed initiatief, invoeren, maar gun de branche de tijd om klaar te zijn voor de regeling.
Green Deal zegt 2030... lijkt me een mooie streefdatum.


borry@varilabel.nl