Wijziging Bal verzegeling pleziervaartuigen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Loosdrecht
Datum 18 juli 2021

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op alle onderdelen van deze regeling en de toelichting.
Vooropgesteld dat het lozingsverbod geen oplossing is voor de aantoonbare verontreiniging die hiertoe als uitgangspunt genomen is. Te weten, de plekken waar verontreiniging is vastgesteld met Escherichia coli zijn keer op keer toe te schrijven aan overmatige hoeveelheden uitwerpselen van vogels en of het recent in werking getreden overstort punten van de gemeentelijke rioleringsstelsels.
Helaas kan er in de lobby voor regelgeving slechts gewerkt worden aan het zo lang mogelijk uitstellen van de ecologisch gezien onverantwoorde belasting op het milieu door het verder uitbreiden van de infrastructuur en het ontwikkelen van filtersystemen. In de hoop dat men tijd vindt om zich te bezinnen over de ingeslagen weg. (Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald).
Om bovenstaande een kans te geven, sluit ik mij aan bij het standpunt van het watersportverbond inzake de wijziging Besluit Activiteiten Leefomgeving verzegeling pleziervaartuigen. Het standpunt van het Watersportverbond luidt als volgt:
Het Watersportverbond is voor schoon water en staat dan ook achter het lozingsverbod. Het verbod verkleint de kans op ziekten voor zwemmers en watersporters die in direct contact komen met het oppervlaktewater (zoals zeilers in open boten, kanoërs en boardsporters).
Maar de invoering van de verzegeling gaat te snel. Er zijn op dit moment niet voldoende vuilwater uitpompstations en van de stations die er wel zijn, staan er veel op een onhandige plek achter in de haven of ze werken niet naar behoren. Als er tientallen watersporters aan het eind van een mooi weekend terugkomen in de haven, duurt het uren voordat iedereen zijn tank heeft kunnen legen. Een zuiveringsinstallatie is nog niet op de markt.
We vragen dan ook om een overgangstermijn van minimaal vijf jaar om de infrastructuur van vuilwater uitpompstations op orde te krijgen (voldoende en goed werkende stations in havens, maar ook langs de openbare vaarweg). Daarnaast moeten er betaalbare, kleine zuiveringsinstallaties verkrijgbaar zijn. Alleen met een juiste voorbereiding en kwantitatief en kwalitatief voldoende infrastructuur van uitpompstations, zal er acceptatie van de regels komen.

Bijlage