Wijziging Bal verzegeling pleziervaartuigen

Reactie

Naam drs / prof.dr.ir C. J. / F.C. van Geer
Plaats Woudsend
Datum 14 juli 2021

Vraag1

Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op alle onderdelen van deze regeling en de toelichting.
Al 10 jaar overwegen wij om onze ervaringen over het leegpompen van onze met goed geld aanlegde vuilwatertank te delen. Nu op een verscherping van de regelgeving wordt aangestuurd, is het goed om meer te weten over de haken en ogen die wij zagen en nog steeds zien. Om te beginnen zijn er te weinig plekken waar we terecht kunnen voor afzuiging van ons vuilwater. Op het Slotermeer is om precies te zijn één afzuiginstallatie en die staat in een jachthaven die alleen liggers wil faciliteren. De jachthavens worstelen al jaren met het gebruik van de aangeschafte pompen. Ze zijn niet zelf aanzuigend, waardoor ze nogal wat extra aandacht vragen om in bedrijf te kunnen houden. Het gevolg is dat ze niet of beperkt in gebruik zijn. Diverse jachthavens weigeren dus schepen die geen ligplaats hebben in die haven. Wij begrijpen de reactie wel. Het kost erg veel tijd en klanten die geld in de machine werpen om te merken dat ze niet werken zijn niet de gezelligste!!! Op de Waddenhavens en ook wel in andere havens zijn de locaties van de afzuiging op plekken waar je met een groter schip slecht kunt aanleggen. Daarbij worden de aanlegplekken nogal eens gebruikt als gewone aanlegplek. In Lauwersoog is het zelfs de vast ligplaats van een rondvaartboot!
In Friesland liggen sinds twee jaar 2 drijvende "huisjes" met pomp, maar in het voorseizoen en het naseizoen zijn ze nog niet op de plek. De pompen op de huisjes werken niet altijd en er is geen service beschikbaar. Dan zijn er ook nog problemen met aansluitingen. Niet iedere tank kan met een type zuigkop worden leeggezogen. Daar kwamen we in Eernewoude achter. Na de investering die wij hebben gedaan om ons zwemwater veilig te krijgen en houden is er weinig respect voor de manier waarop de overheid en diverse betrokkenen gelegenheid gaven om vuilwater op een goede manier af te voeren.
Waarom nu weer investeringen vragen van de watersport, terwijl de eerste stap niet goed is uitgevoerd en de beroepsvaart vrolijk vuilwater mag blijven lozen?
Zorg eerst dat de afzuiging op orde komt en dat deze voldoende capaciteit heeft voor je weer een nieuwe regel bedenkt!
En als die nieuwe regel - de zuivering - dan meer zekerheid kan bieden, verwachten wij wel een subsidie om die eerdere investering te compenseren.