Wijziging Bal verzegeling pleziervaartuigen
Reactie
Naam
|
JL Gort
|
Plaats
|
Apeldoorn
|
Datum
|
3 juli 2021
|
Vraag1
Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op alle onderdelen van deze regeling en de toelichting.
Ik heb een aantal opmerkingen en zie de nodige praktische problemen.
Mijn boot ligt op een watersportcamping aan een eigen kavel/steiger. Van hieruit maak ik meestal korte tochtjes. Zie dus nooit een jachthaven met afzuiginstallatie. Voor de eventuele harde ontlasting gebruik ik "professionele poepzakken" die bij het restafval kunnen worden afgevoerd. Urine gewoon via het toilet het water in.
Als mijn kogelafsluiter verzegeld zou worden heb ik in de winter waarschijnlijk een probleem. Deze kan dan stukvriezen (op de kant) heb ik begrepen.
Waar ik wel aan zou willen beginnen is een zuiveringsinstallatie. Of deze in mijn niet al te grote boot ingebouwd zou kunnen worden is me nu nog niet duidelijk. Heb nu wel een afvalwatertank die ik niet gebruik, aangezien deze in de boot een zeer vervelend geur verspreidt. Of deze te vervangen zou zijn door een zuiveringsinstallatie zonder geurproblemen zou wel mooi zijn. Voor definitieve invoering moeten de alternatieve opties wel bekend zijn.
Bij een goed functionerende afvalwatertank wacht je met het lozen totdat je op groot/open water zit. Wie zou het in zijn hoofd halen dit bij een strandje of plek met veel zwemmers in zijn hoofd halen. In o.a. Griekenland (flottieljes) functioneert dit prima. In de havens gelijk de afvalwatertank dicht en op zee open laten staan de hele dag.
Daarnaast zou er een redelijke overgangstermijn moeten komen. Als de overheid het zo belangrijk vindt zou een subsidieregeling zowel voor de havens als booteigenaren gewenst zijn.
Een ander punt dat m.i. te weinig aandacht krijgt zijn de kleine open boten (zeilbootjes, sloepen, rubberbootjes etc.) zonder toilet. Deze zullen hun emmertje met ontlasting toch gewoon over boord blijven kieperen.
Als laatste vraag ik me af wat het aandeel is van de watervogels in de totale vervuiling van het water en dan m.n. de strandjes met zwemwater waar deze beesten ook hun behoefte achterlaten?
Kortom, een voorstel wat heel veel energie en geld gaat kosten, nauwelijks iets toevoegt aan de kwaliteit van het water, geen prioriteit zal krijgen bij de handhaving. Wat veel meer aandacht moet krijgen is de vervuiling door de beroepsvaart (teerproducten etc.) en de onzichtbare vervuiling van ons water door chemicaliën en (micro)plastic.