Wijziging Bal verzegeling pleziervaartuigen
Reactie
Naam
|
H.G.A. Roosloot
|
Plaats
|
Bremen
|
Datum
|
30 augustus 2021
|
Vraag1
Hebt u vragen of opmerkingen? U kunt via deze website reageren op alle onderdelen van deze regeling en de toelichting.
Goedemorgen,
ik stel grote vragen bij de voorgestelde regeling en wel om volgende redenen:
1. Mijn zeiljacht heeft zoals velen een vuilwatertank van 50 liter. Bij elk toiletgebruik komt ca. 2 liter in de vuilwatertank, dat betekent 25 spoelingen maximaal. Bij 5 personen aan boord is dat 5 x per persoon en dag. Dit betekent dus, dat de tank dagelijks geleegd moet worden. Op basis van de huidige beperkte beschikbaarheid van afpompgelegenheden zal dit in het hoogseizoen niet mogelijk zijn en tot grote wachttijden en ongemak voeren.
2. Een zelfreinigend alternatief kost tenminste € 10.000 en is dus geen realistisch alternatief.
3. Voor een 2e toilet voor urine is op 90% van de schepen geen plaats.
4. Voor zeezeilers is het verzegelen onmogelijk. Wij zijn regelmatig 3 dagen op zee en zouden dan dus de verzegeling moeten verbreken met alle gevolgen van dien.
5. Het aangegeven doel is de verbetering van de waterkwaliteit voor zwemmers. Op de eerste plaats is dit slechts een verwachting en wordt dit nergens onderbouwd op basis van onderzoek of cijfers. Op de tweede plaats staat de regeling niet in verhouding tot het doel. Er varen zoals door u vermeld 150.000 boten met een toiletvoorziening die nu maatregelen moeten nemen om mogelijkerwijs (nogmaals, hiervoor is geen sluitend bewijs) de waterkwaliteit voor een handjevol zwemmers te verbeteren.
6. Vissen, vogels en eenden doen ook hun behoeftes in het water en doen dit 365 dagen per jaar i.p.v. van een paar weekendjes per jaar van de boten. Dit gecombineerd met de mest, die ook via de weilanden in het oppervlaktewater geraakt, maakt het naar mijn mening niet aannemelijk dat de voorgestelde maatregel een wezenlijk effect heeft op de verbetering van de waterkwaliteit.