Regeling tot wijziging van de Regeling ammoniak en veehouderij en de Regeling geurhinder en veehouderij (periodieke actualisatie emissiefactoren voor ammoniak en geur)

Reactie

Naam VWOO (E Bex)
Plaats Oisterwijk
Datum 7 mei 2018

Vraag1

Heeft u opmerkingen op de Regeling tot wijziging van de Regeling ammoniak en veehouderij en de Regeling geurhinder en veehouderij (periodieke actualisatie emissiefactoren voor ammoniak en geur) of op de toelichting?
Vereniging Westend Omwonenden in Oisterwijk (VWOO)
p/a Kastanjelaan 66
Oisterwijk

Aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Betreft: n.a.v. onderzoek naar het functioneren van combi luchtwassers, ook aandacht voor het stalsysteem (BWL 2006.07.V1).

Geacht ministerie van Infrastructuur en Waterstaat,

Het verheugt ons dat U als ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een periodieke wijziging voorbereidt van de Regeling geurhinder en veehouderij (Rgv) en de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav).
Wij, de Vereniging Westend en omwonenden in Oisterwijk, hebben beroep ingesteld tegen de uitbreiding van een varkensbedrijf (Oisterwijksebaan 2a).
Wij verbazen ons in de zienswijze en in het beroepschrift niet alleen over de emissiebeperking van de toe te passen gecombineerde luchtwassers, maar ook ten zeerste over de emissiebeperking die in de Rav. Lijst wordt gehanteerd voor het stalsysteem (BWL 2006.07.V1).
Dit betreft de huisvesting voor gespeende biggen die zitten op kunststof roosters die zich bevinden boven op een grote drijfmestkelder. Het emitterende oppervlak voor ammoniak en stank is even groot als de oppervlakte van de stalruimte van de dieren, maar dat wordt nog extra vergroot wanneer er veel natte mest op de kunststof roosters blijft liggen, vooral wanneer er sprake van een diarree uitbraak. Dit zou betekenen dat de aangenomen emissie van 0,6 kg ammoniak per gespeende big per jaar zeker met 20% zou moeten stijgen. Tot onze verbazing wordt in de aanvraag dit stalsysteem (BWL 2006.07.V1) emissiebeperkend genoemd en wordt van een emissiebeperking van 75% (van 0,6 kg naar 0,15 kg) uitgegaan! We eisen dan ook een nader onderzoek t.a.v. de emissiebeperkende werking van dit “stalsysteem”.
Een emissiebeperking van 75%, op welke onderzoekresultaten is dit gebaseerd? Welke fabrikant heeft dit voor elkaar gekregen????

Wij zijn voornemens om de Stichting Advies Bestuursrechtsspraak van de RvST advies te vragen m.b.t. het emissiebeperkende vermogen van dit stalsysteem.
Wij hopen dan ook dat dit stalsysteem nog eens kritisch wordt bekeken m.b.t. de effectiviteit van dit systeem.
Met vriendelijke groet,

Ger van Venrooij en Eugène Bex
Namens de Vereniging Westend en Omwonenden in Oisterwijk

Bijlage