Regeling bepalingsmethode geluid installaties warmte- en koudeopwekking

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Huissen
Datum 19 mei 2020

Vraag1

U kunt reageren op de tekst van de conceptregeling en de bijbehorende toelichting.
Als ex-slachtoffer van de 100 Hz pomp in een Softub (buiten bubble bad) bij de buren, voorzie ik 'problemen' in buurten waar de (warmte)pompen worden aangebracht. Vooral 's nachts wordt dat een hel.

1. Vreemd genoeg lijkt de geluidsoverlast van soorgelijke pompen zoals gebruikt in siervijver, jacuzzi, softubs e.d. vergeten te zijn.

2. Met betrekking tot de te gebruiken rekenmethode, dring ik er op aan een Open Source benadering te gebruiken. Hiermee kan iedereen(!) de rekenmethode controleren.
Problemen met rekenmethodes liggen mij nog vers in het geheugen.

3. Opvallend ook is de voorgestelde weging: A. De schaamlap om de overlast van lage frequenties te maskeren. Veel van deze pompen opereren in het 50-100 Hz gebied. Zullen we het probleem serieus nemen en de C weging toepassen? Er is meer dan genoeg informatie op het internet te vinden over de lage frequentie problematiek. Bij vergunningen voor festivals in de buitenlucht wordt tegenwoordig ook de C weging meegenomen. Daar is een reden voor! Laat vooral niet de fabrikanten, importeurs en verkopers de norm zetten.

4. Het lijkt me een goed idee als de minister, haar ambtenaren en betrokken 2e kamerleden een praktijkvoorbeeld voorgeschoteld krijgen. Luisteren met eigen oren zou enigzins kunnen verduidelijken waar deze concepttekst voor bedoeld is.