Wijziging van de Wet WIA en de Wet SUWI ivm mogelijkheid tussentijds oordeel op re-integratie-inspanningen en laten vervallen van beoordeling van re-integratie-inspanningen voor eigenrisicodragers
Reactie
Naam
|
VangNED B.V. (mr. Paul Lammerts)
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
15 maart 2017
|
Vraag1
U kunt reageren op alle onderdelen.
Het plan om UWV een advies te laten geven over voorgenomen re-integratie-inspanningen in het tweede jaar, klinkt weliswaar sympathiek, maar ik geloof er niet in. Langdurige arbeidsongeschiktheid en het herstel daarvan, zijn meestal geen lineaire processen. Het verloop is vaak grillig, vandaar ook dat de wet voorschrijft dat werkgever en werknemer samen regelmatig moeten evalueren, waarna het een totaal andere kant op kan gaan, qua re-integratieaanpak. Benieuwd hoe UWV hier in staat. Mijn vingerspitzyinyangonderbuiggefühl zegt me dat UWV niet staat te trappelen om binnen 4 weken een oordeel te moeten geven over een plan voor het voorliggende jaar. Het voorstel zal voor een uitvoeringstoets aan UWV worden voorgelegd; horen het dus vanzelf.
Qua schrappen van de loonsanctie voor WGA-eigenrisicodragers. Ik kan de onderbouwing niet goed volgen. 'Dit voorstel zet verzekeraars in hun kracht'? Hoe dan? En ervaart een publiek verzekerde (middel)grote werkgever soms geen financiële incentive om er het beste van te maken? En hoe zit het met werkgevers -- denk aan overheidswerkgevers!-- die géén verzekering hebben? Hoe leg je straks aan een ondernemingsraad uit dat privaat gaan voor alle (oud-)werknemers een goed idee is? Prettige wedstrijd.