Wijziging vereisten evenementenverkeersregelaars in de Regeling verkeersregelaars 2009

Reactie

Naam Stichting En Route (L. Koolen)
Plaats Vlijmen
Datum 1 november 2016

Vraag1

Heeft u opmerkingen op de voorgenomen wijzigingen?
Beste Lezer(s),

als organisator van een truckersdag voor mensen met een beperking ( 2x 2 uur toeren met ruim 100 vrachtwagens door de regio met aansluitend een feestavond voor alle betrokkenen hebben wij naar aanleiding van deze consultatie een tweetal opmerkingen:

Op bladzijde 7 staat geschreven: "Evenementen waarvoor uitsluitend een melding nodig is bij de gemeente en geen evenementenvergunning aanwezig hoeft te zijn, worden geacht geen situaties op te leveren waarbij de inzet van verkeersregelaars nodig is. " Deze aanname is echter niet juist. Wij werken al enkele jaren met een meldingsplicht en op ons Evenement maken wij ieder jaar gebruik van 45 tot 55 verkeersregelaars. Als dit nu wordt gewijzigd ontstaat naar mijn mening een lastenverzwaring bij de gemeente(n) waar de vergunningen moeten worden aangevraagd. In ons specifieke geval hebben wij een tocht door meerdere gemeenten wat dan mogelijk ook moet leiden tot meerdere aanvragen. Administratief behoorlijk lasten verzwarend voor zowel de vrijwilligers organisatie (haast onbeheersbaar) en voor de overheid (veel kosten / geen toegevoegde waarde).

Een tweede opmerking is dat het voor een evenement vaak pas kort voor de betreffende dag lukt de groslijst van verkeersregelaars compleet te kunnen hebben. Voor de veiligheid is namelijk iedere extra vrijwilliger ook kort voor de datum nog welkom. Het werven van vrijwilligers kost sowieso best wat tijd. Als dit betekent dat het verlenen van de vergunning tot dat moment dat de groslijst compleet is uit blijft is dat een erg lastig punt. op welk moment is er dan zekerheid dat een evenement door kan gaan. Een jaar voorbereiding voor ons evenement is vrij gebruikelijk dan kan is dus ook van belang dat er in vroegtijdig stadium helderheid is over verkrijgen van de vergunning.