Wet tot wijziging van de Archiefwet 1995

Reactie

Naam Prof.dr. F.C.J. Ketelaar
Plaats Scheveningen
Datum 24 maart 2011

Vraag1

Wat is uw reactie op het wetsvoorstel? M.a.w.: Welke inhoudelijke suggestie(s) hebt u om het voorstel te verbeteren?
1. Het is niet logisch dat - waar de archieven van de provinciale organen naar een provinciale archiefbewaarplaats gaan - de in art. 26, lid 2, genoemde archieven van de voormalige provinciale en departementale besturen in de rijksarchiefbewaarplaats blijven.
2. Overgangsrecht: in het verleden t.a.v. provinciale archieven aangebrachte beperkingen van de openbaarheid kunnen refereren aan de beheerder van de rijksarchiefbewaarplaats. Duidelijk moet zijn dat daarvoor de provinciearchivaris in de plaats komt.
3. In art. 23, vierde lid, wordt ten onrechte niet verwezen naar de zorg bedoeld in het tweede lid. Deze fout zou hersteld kunnen worden. Dan zal ook art. 14 van het Archiefbesluit 1995 aangepast moeten worden.
4. In art. 33 en 38 van de wet wordt verwezen naar de in art. 28 genoemde provinciale inspecteur. Die komt in het concept-voorstel nite meer voor. Wordt hij ook in de artt. 33 en 38 geschrapt? Hoe dan ook is wenselijk dat in de MvT wordt ingegaan op de consequenties van het wetsvoorstel voor de provinciale archiefinspctie.