Vernieuwing BBV ter bevordering van de interne sturing
Reactie
Naam
|
Gemeente Leiden (drs. H Zalme)
|
Plaats
|
Leiden
|
Datum
|
6 oktober 2015
|
Vraag1
Iedereen wordt uitgenodigd om te reageren op het ontwerpbesluit.
De reactie van de gemeente Leiden op het voorstel om een vaste set indicatoren verplicht te maken in elke gemeentelijke begroting:
Het heeft een aantal consequenties voor de continuïteit in de huidige set indicatoren, waar we al jaren aan werken om die uitgebalanceerd te krijgen. Een concrete vraag is waarom niet gebruik kan worden gemaakt van de Veiligheidsmonitor, i.p.v. de Burgerpeiling voor indicatoren op dat terrein. De Burgerpeiling is voor grotere gemeenten geen gemeengoed, o.a. omdat zij de onderwerpen vaak in hun eigen onderzoeken dan wel in de Veiligheidsmonitor op een andere (in onze ogen dus betere) manier de vragen stellen.
Een ander punt is dat het er op lijkt dat we steeds meer richting KING/Waarstaatjegemeente gaan. Dat heeft als voordeel dat je onderling kunt vergelijken (de vraag rijst bij ons wel: waarom dan ook nog in de begroting opnemen?) maar worden we niet te veel afhankelijk hiervan?
Verder sluiten we ons aan bij de reactie van o.a. Breda.
Het is erg belangrijk, en dat zien we toch ook nog soms misgaan bij indicatoren in bv. de Vensters of de Toezichtinformatie, dat indicatoren slecht te duiden zijn en dat de betekenis die er aan gegeven wordt niet wordt gedeeld door onze specialisten.
Ik betreur het zelf dat ik, als beleidsonderzoekers, niet eerder op de hoogte was, want ik begrijp dat een aantal stations nu al zijn gepasseerd!