Wijziging van het Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen in verband met toeslag vanwege voorgenomen transitie
Reactie
Naam
|
ir. C.E. van der Veer
|
Plaats
|
Berkel en Rodenrijs
|
Datum
|
10 januari 2022
|
Vraag1
U kunt reageren op alle onderdelen van het Besluit.
Deze wijziging leidt slechts voor enkele deelnemers tot een verhoging van hun pensioen(aanspraken) en betreft symboolpolitiek. Het berust op een toezegging dat je overgaat naar het nieuwe pensioenstelsel en het komt op mij over als een vorm van chantage. Als een pensioenfonds n.l. voldoende middelen heeft dan moet je indexeren (of je nu wel of niet overgaat naar het nieuwe stelsel) en moet je dat niet beperken tot een bepaalde parameter (prijsstijging, inflatie, ...), maar maximaal laten plaatsvinden. Het betreft n.l. het geld van de deelnemers, dat kan niet worden afgeroomd of beperkt door een overheid.
U kunt beter het FTK aanpassen en de systematiek van de rekenrente aanpassen, zodat deze gelijk loopt met die van de commerciële pensioenverzekeraars. Dan is de hele operatie om over te gaan naar een ander pensioenstelsel n.l. niet nodig.
Er is meer dan genoeg geld om vanaf nu te indexeren en zelfs om de volledige inhaalindexatie te financieren, zonder dat toekomstige aanspraken in het geding komen. Nu wordt erg voorzichtig gedaan met nog op te bouwen aanspraken van jongeren, terwijl de reeds ruim gefinancierde aanspraken van ouderen (al dan niet gepensioneerd) niet worden nagekomen. Bij mijn weten is bij het ABP is een welvaartsvast pensioen beloofd, dat wordt nu gewoon niet nagekomen.
Dus: afblazen deze aanpassing en het FTK herzien op het onderdeel bepaling van de rekenrente. Ik wil u adviseren om hier ook economen en deskundigen met een frisse blik naar te laten en niet alleen de economen van DNB, Min. SZW (of van de nieuwe minister van Pensioenen) en het Min. van Financiën. Deze laatste groep moet dan zijn eigen vlees gaan keuren en dat gaat niet leiden tot verfrissende nieuwe inzichten. Dat gaat zelfs in tegen de regels voor een onafhankelijk oordeel en dat lijkt mij in dit dossier meer dan gewenst.
Ik ben altijd bereid om mee te denken in het onbevooroordeeld laten onderzoeken van huidige pensioen wet- en regelgeving in relatie tot de wet- en regelgeving van het nieuwe pensioenstelsel.
Ik ben echt van mening dat het nieuwe pensioenstelsel een prima oplossing is, maar dat het bijbehorende probleem nog gevonden moet worden. Het gaat zeker niet de problemen oplossen die het pretendeert op te lossen.
Ik zie uw uitnodiging met belangstelling tegemoet.
Bijlage