Wijziging Besluit kwaliteit kinderopvang BSO en BIO dagopvang

Reactie

Naam Kinderopvang ZON! (K. Rog)
Plaats Den Hoorn
Datum 27 maart 2023

Vraag1

Ter internetconsultatie ligt een concepttekst gewijzigde regelgeving en daarbij behorende nota van toelichting en artikelsgewijze toelichting. U kunt reageren op alle onderdelen.
In de media verschijnen al langere tijd en ook steeds vaker verontrustende berichten over het personeelstekort in de kinderopvang. Toch is er nog steeds geen passende oplossing gevonden, sterker nog het personeelstekort in de kinderopvang wordt steeds groter, met alle gevolgen van dien. Een personeelstekort in de kinderopvang vormt een probleem voor heel werkend Nederland.

Ook wij merken dit binnen ZON!.

Bovendien horen we vanuit de media vele berichten over gratis kinderopvang. Een plan waar wij in de basis achter staan maar hoe krijgen wij dit voor elkaar als het personeelstekort nu al zo dramatisch is?

Al langere tijden denken wij dat bij het zoeken naar oplossingen de volgende vragen van belang zijn:
Zijn dezelfde eisen noodzakelijk binnen het kinderdagverblijf als de naschoolse opvang? Is de komende taal-eis (die het personeelstekort wellicht alleen maar groter maakt) ook daadwerkelijk belangrijk voor de naschoolse opvang? Kunnen echt alleen gekwalificeerde pedagogische medewerkers zorgen voor kwalitatieve opvang? Of zou dat in de naschoolse opvang ook een combinatie kunnen zijn van gekwalificeerde en anders-gekwalificeerde medewerkers?

Wij zijn dus voorstander van de mogelijkheid om anders-gekwalificeerde beroepskrachten, zoals iemand met een achtergrond in muziek, sport of natuur, formatief in te zetten.

Dit kunnen studenten zijn die een technische opleiding volgen en daarmee ook kinderen in de groep van 4 tot 12 jaar enthousiast maken voor dergelijke opleidingen. Studenten die enthousiasme brengen, sporten met de kinderen en gave activiteiten bieden. Muzikanten die de kinderen meenemen in de wereld van muziek. Maar ook kunnen het vaders of moeders zijn die geborgenheid bieden, een luisterend oor zijn en die creatief met de kinderen aan de slag gaan. Waarom zouden zij (onder begeleiding van een gediplomeerd pedagogisch medewerker) geen veilige naschoolse opvang kunnen bieden? Als werkgevers kunnen wij altijd overgaan op een BBL traject op het moment dat blijkt dat iemand echt in de kinderopvang wil blijven werken.

Wij zien graag meer ruimte voor medewerkers in de naschoolse opvang zonder gekwalificeerde opleiding maar met een specifieke vaardigheid en met een geldig VOG onder begeleiding van een gekwalificeerde collega.