Wijziging Besluit kwaliteit kinderopvang BSO en BIO dagopvang
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Den Haag
|
Datum
|
18 februari 2023
|
Vraag1
Ter internetconsultatie ligt een concepttekst gewijzigde regelgeving en daarbij behorende nota van toelichting en artikelsgewijze toelichting. U kunt reageren op alle onderdelen.
Wat een onzin.
In andere Europese landen nemen ze de kinderopvang wel serieus. Daar hebben beroepskrachten een HBO of wetenschappelijke opleiding gedaan, waardoor ze een degelijk pedagogisch inzicht hebben. Dit is belangrijk om de (zeer belangrijke en best complexe) ontwikkeling van het jonge kind te kunnen monitoren, stimuleren en eventuele problemen vroeg te signaleren. Hier staan MBO geschoolde mensen op een groep, die in hun opleiding duidelijk minder pedagogische onderbouwing hebben gehad.
In andere Europese landen is de kinderopvang, in tegenstelling tot Nederland, dan ook niet grotendeels in handen van Amerikaanse private equity bedrijven. In andere Europese landen staat het jonge kind voorop. Hier staat de Amerikaanse aandeelhouder voorop. Dat laatste betekent vooral een 'race to the bottom'. De kinderopvang in Nederland zou toch geen sector moeten zijn, waar rijke mensen in andere landen snel geld mee kunnen verdienen?
Gevolg van deze 'race to the bottom'? Vieze opvanglocaties, structurele onderbezetting, veel nul urencontracten, veel wisseling van personeel, veel uitzendkrachten, veel kinderen in een groep, personeel dat niet altijd adequaat is.
Het kost de staat nu net wat minder dan in andere Europese landen. Maar hier komt de echte rekening later, zoals bij de meeste 'goedkope oplossingen' van deze regering.
En in dit beroerde ontwikkelingsklimaat voor jonge kinderen, wil de overheid nu toestaan dat er mensen op de groep worden gezet die nog minder toegerust zijn voor deze taak? Kijkt me bijzonder onverstandig.
Wat mij verstandig lijkt is de omgekeerde beweging. Een staat die zich verantwoordelijk acht voor de ontwikkeling van het jonge kind. Een staat die strenge eisen stelt aan het waarborgen van de beste zorg voor het jonge kind. Ook als dat betekent dat de kinderopvang in Nederland niet meer interessant is voor Amerikaanse private equity bedrijven, om snel geld te verdienen. Laten we van de Nederlandse kinderopvang een 'race to a glorious generation' maken.