Wijziging Besluit kwaliteit kinderopvang BSO en BIO dagopvang

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Zeist
Datum 23 maart 2023

Vraag1

Ter internetconsultatie ligt een concepttekst gewijzigde regelgeving en daarbij behorende nota van toelichting en artikelsgewijze toelichting. U kunt reageren op alle onderdelen.
Vaste gezichten / rol van BIO
Dit punt gaat over de dagopvang, aangezien er voor de BSO geen vaste gezichtencriterium is. Uiteraard willen wij op de BSO zoveel mogelijk stabiliteit op de groep met vaste collega’s die de kinderen goed kennen. Om het doel achter de wetswijziging te bereiken zouden wij graag zien dat beroepskrachten in opleiding (BIO) mentor mogen zijn. Vanuit de huidige wetgeving wordt de BIO niet gezien als beroepskracht en mag daarom bepaalde taken, zoals het mentorschap, niet uitvoeren. De waarde van het verruimen van de BIO regeling naar 50% (met het oog op personeelstekort en werkdruk) is maximaal als de BIO ook echt als volwaardig medewerker inzetbaar is.
VB: Situatie waarbij er in een team van 4 medewerkers, 2 medewerkers in opleiding zijn maakt dat de 2 reeds volledig gekwalificeerde medewerkers mentor zijn voor alle kinderen. Terwijl de BIO net zo goed de kinderen kennen en begeleiden. Mentorschap kan onder begeleiding en gefaseerd opgepakt worden.

Locatie overstijgend opvangen
Het locatie overstijgend opvangen was al goed geregeld. Er mag meer eenduidigheid komen in de administratieve handelingen eromheen. Vereenvoudiging hiervan is zeer wenselijk. Waarom moet het contractueel worden vastgelegd? Dit levert een grote administratieve last op bij wijzigingen. En laten we eerlijk zijn, ouders (en wij!) zijn in deze tijden al heel blij dat we opvang kunnen bieden. Dus telefonische afstemming of akkoord in een ouderportaal zou toch voldoende moeten zijn? Juist dan kan deze flexibiliteit z’n doel dienen.

BKR op locatie-niveau
Daar waar nodig/mogelijk kan dit enorm helpend zijn. Belangrijk is dat dit in de uitvoering het praktische doel dient en niet een grote administratieve last veroorzaakt.
Laat in het beleid vooral op hoofdlijnen beschrijven op welke wijze afwegingen gemaakt worden i.p.v. op detail de dagelijkse praktijk beschrijven. De flexibiliteit van deze wetswijziging is key om het beoogde doel te bereiken.

Er wordt gesproken van het samenvoegen van groepen of het verplaatsen van kinderen wegens financiële prikkels. Er zullen vast situaties als deze zich voordoen maar vaak is het vooral bijkomend effect en niet het hoofddoel. In de meeste gevallen is heeft het te maken met het personeelstekort. Door samen te voegen of kinderen te verplaatsen om aan de BKR te kunnen voldoen is in veel gevallen letterlijk het verschil tussen wél opvang en geen opvang kunnen aanbieden.