Wijziging Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB

Reactie

Naam ROC Leeuwenborgh (FCAM Ruyten)
Plaats Sittard/Maastricht
Datum 26 februari 2014

Vraag1

Is de regeling uitvoerbaar?
De regeling bevat een drietal elementen:

1 Invoering centrale examinering Engels.
De verplichte invoering van de examinering Engels heeft al tot voldoende kritiek geleid. Ik breng nog even in herinnering: De onlogische beoordeling in een tienpuntsschaal binnen de ERK-niveau's en de grote last die de invoering betekent voor met name de BBL opleidingen. Door de centrale examinering van Engels zal de flexibiliteit van de examinering verder in het gedrang komen. Nu al ervaren wij de centrale examenperioden als een veel te grote inperking van de gewenste en ook noodzakelijke flexibiliteit.

2 De gefaseerde invoer van de centrale examens.
De gewijzigde regelgeving is een logisch gevolg op eerder genomen besluiten. Dat deze besluiten hoogst ongelukkig zijn hoeft geen betoog. Dit onderdeel is uitvoerbaar maar zal een zeer hoge mate van zorgvuldigheid vereisen bij de afhandeling.

3 Verlenging van de duur van het centrale examen voor bepaalde groepen.
De voorgestelde regeling lijkt ontleent aan artikel 55 uit het "Examenbesluit VO" maar loopt hier niet mee in de pas. Het besluit zou voor elk centraal examen moeten gelden.
Op deze wijze wordt er een rechtsongelijkheid gecreëerd tussen deelnemers VO en deelnemers MBO.
Kritisch punt voor de toekenning van de verlenging is gelegen in de opmerking dat de deelnemer het Nederlands in onvoldoende mate beheerst. De termijn van 6 jaar onderwijs uit de regeling VO overnemen leidt binnen het MBO tot problemen. Het MBO verzorgt onderwijs aan volwassenen, deze verblijven mogelijk al langer dan 6 jaar in Nederland, dit betekent echter niet dat zij al deze jaren onderwijs hebben genoten. Ook de bewijslast vormt in deze een probleem.