Wijzigingen in de examinering in het vo en mbo vanwege de referentieniveaus en vanwege de beroepsgerichte kwalificatiestructuur in het mbo

Reactie

Naam Grafisch Lyceum Rotterdam/ Hogeschool Rotterdam (drs. A. Crans)
Plaats Rotterdam
Datum 4 juli 2011

Vraag1

Hoe oordeelt u over de uitvoerbaarheid van deze regeling?

Vriendelijk verzoek of u wilt aangeven wat uw achtergrond is. Werkt u bij bijvoorbeeld bij een instelling, welke? Of bent u een leerling of ouder?
Als docent burgerschap op het Grafisch Lyceum Rotterdam en als lerarenopleider voor maatschappijleer/burgerschap op de Hogeschool Rotterdam vind ik het zeer afkeurenswaardig dat in dit voorstel de examinering van burgerschap dermate zwak wordt geregeld dat er van een serieuze invulling en afronding geen sprake kan zijn. De ‘inspanningsverplichting’ is een wassen neus waarmee het bevoegd gezag alle kanten op kan. Ook is de controle op het bevoegd gezag omtrent die invulling afwezig.

Daarnaast is het zeer merkwaardig dat er vwb de voorgestelde examinering voor burgerschap geen veldraadpleging met experts heeft plaatsgevonden. Dit blijkt op de eerste plaats uit het stuk zelf, waar er alleen gerefereerd wordt aan de MBO-Raad, de NRTO, COLO en ‘diverse functionarissen in het MBO- veld’. Veel plausibeler zou het zijn geweest, als bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer (de NVLM) hierbij had gestaan. Echter, die heeft al laten weten het met dit voorstel volstrekt oneens te zijn. Op de tweede plaats blijkt ook uit eigen ervaring, waarbij ik enkele tientallen maatschappijleer/burgerschap-docenten heb gesproken, dat er niet één is die dit voorstel omarmd. Dit moet toch te denken geven. Of worden er toch weer regels bedacht over de hoofden van docenten heen?