Wijziging Regeling Wet kinderopvang in verband met de taaleis

Reactie

Naam EDEN kinderopvang (C. Pappot-Mensink)
Plaats Haarlem
Datum 10 april 2024

Vraag1

U kunt reageren op de gehele regeling. Het ministerie wil voornamelijk weten of de regeling duidelijk en werkbaar is in de praktijk.
Als meewerkend houder van een kleinschalige kinderopvang weet ik maar al te goed dat deze taaleis met ingang van 01-01-2024 zal gaan gelden.
En toch doet zich nu een belangrijke vaag voor.
Recent hebben we een pedagogisch medewerker aan ons team toegevoegd. Zij is zeer goed onderlegd en ervaren met onze pedagogische manier van werken. In het buitenland had zij een soortgelijk dagverblijf.
Kort geleden heeft zij zich in Nederland gevestigd, en inmiddels dus al een baan! Haar Nederlandse taal is zeker nog niet op niveau. Van de taalinstituten heb ik begrepen dat het niveau F3 niet in negen maanden tijd behaald kan worden; een onmogelijkheid omdat de taal nog zo nieuw voor haar is.
Mijn vraag is dan ook om de taaleis voor mensen die, recent, in Nederland zijn geïmmigreerd, met een baan in de kinderopvang (dagopvang) te ontslaan van deze taaleis met ingang van 01-01-2025.
De handhaving van de taaleis F3 per 01-01-2024 zal, in ons geval, tot gevolg hebben dat de pedagogisch medewerker niet in dienst mag blijven ondanks haar pedagogische kwaliteiten.
- We kunnen aantonen dat medewerker , op onze kosten, is begonnen met de eerste cyclus taallessen Nederlands bij een erkend taalinstituut.
- Daarnaast is zij een zeer goede aanvulling in ons team en willen we haar vanwege de pedagogische kwaliteiten niet kwijt.
- In deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt is het moeilijk personeel te vinden.
Ik hoop op een positieve reactie in deze internet-consultatie, en natuurlijk op een wijziging in de regeling ten aanzien van medewerkers in de kinderopvang die zich recent in Nederland hebben gevestigd.