Wijziging Regeling Wet kinderopvang in verband met de taaleis

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Alphen ad Rijn
Datum 10 mei 2024

Vraag1

U kunt reageren op de gehele regeling. Het ministerie wil voornamelijk weten of de regeling duidelijk en werkbaar is in de praktijk.
Reactie Junis Kinderopvang

Wij willen als maatschappelijke organisatie bijdragen aan het verstevigen van de kwaliteit van het systeem rondom het kind. Wij hechten veel waarde aan een taalrijke omgeving voor onze kinderen.

Uitzondering voor bso
We begrijpen de versoepelingen voor bso medewerkers naar 2F omwille van de arbeidsmarkt. Wij ervaren deze krapte aan bso medewerkers ook. Toch blijven wij onze bso medewerkers stimuleren naar taalniveau 3F en behouden we door deze versoepeling de ruimte voor de mensen die (aantoonbaar) 3F niet kunnen behalen. We hechten veel waarde aan het behoud van onze mensen.
Tegelijkertijd weten we dat bso-kinderen gebaat zijn bij een rijk taalaanbod. Juist de interactie tussen de pedagogisch medewerker en het bso kind is belangrijk en heeft een toegevoegde waarde voor het taalniveau van deze doelgroep (4-12 jaar). In deze leeftijdscategorie zijn weer andere aspecten van taal van belang. Met name in de sociale interactie en het taalkundig begeleiden van kinderen hierbij. Daarbij weten we dat landelijk het taalniveau van kinderen naar beneden gaat. Wij vinden het belangrijk om een bijdrage te blijven leveren hieraan. Wij vinden dat het taalniveau van onze bso medewerkers een cruciale rol speelt bij het leren van kinderen om zichzelf te verbaliseren en onder woorden te brengen. Wij geloven in de kwaliteit van kinderopvang en de waarde van de bijdrage van onze pedagogisch medewerkers op de bso. Daarnaast willen we aangeven dat werken op het kinderdagverblijf niet hetzelfde is als werken op de bso. We geloven dat onze medewerkers bewust kiezen voor het vak en de doelgroep. De vraag is in hoeverre de overgang van kdv naar bso gemakkelijk te maken is en realistisch voor onze medewerkers.

Uitzondering voor 60+ (3 jaar extra tijd)
Wij begrijpen de tijdelijke versoepeling voor de oudere medewerkers. Het is voor ons niet duidelijk waarom er is gekozen voor drie jaar extra tijd (en niet bijvoorbeeld een jaar). Mocht er toch ruimte worden geboden voor deze groep pedagogisch medewerkers, dan zien wij graag dat deze uitzondering wordt doorgetrokken tot aan de pensioenleeftijd.

Uitzondering langdurige afwezigheid (6 maanden extra tijd)
De extra tijd van 6 maanden voor pedagogisch medewerkers bij langdurige ziekte haalt de scherpe randen van de taaleis af. Wij hadden graag gezien dat er eerder oog was voor deze groep medewerkers om rust en ruimte te bieden in het behalen van de taaleis.