Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het beperken van de compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid tot kleine werkgevers

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Zutphen
Datum 13 maart 2025

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Namens de Gemeente Zutphen willen wij onze zorgen uiten over het voornemen om de compensatie voor de transitievergoeding na langdurige arbeidsongeschiktheid af te schaffen voor bedrijven met 25 werknemers of meer.
De uitvoering van de Wsw en Participatiewet is een wettelijke taak voor gemeenten. Het bieden van een dienstverband aan mensen met een arbeidsbeperking is een rechtstreeks gevolg van deze wettelijke taak. De werknemers die een dienstverband hebben op grond van de Wsw en de Participatiewet, hebben vanwege hun arbeidsbeperking echter een hoog risico op uitval en ziekte. Ter illustratie: in 2024 heeft de gemeente Zutphen € 154.500 euro aan transitievergoedingen uitbetaald.
Door de compensatie van transitievergoedingen bij uitdiensttreding na langdurige ziekte af te schaffen worden ontwikkelbedrijven en gemeenten als gevolg van het uitvoeren van hun wettelijke taken dus geconfronteerd met een onevenredig groot financieel risico. De afschaffing van deze compensatie legt een extra financiële last op, wat direct ten koste gaat van het primaire doel: het creëren van duurzame werkgelegenheid voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben.
Voor Zutphen betekent dit concreet:
• Minder financiële ruimte voor het aannemen en begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
• Mogelijke verschuiving van middelen binnen de gemeente om de gevolgen op te vangen, wat druk legt op andere sociale voorzieningen.
• Belemmering van onze inclusieve arbeidsmarktstrategie, omdat het risico op hogere kosten het voor sociale werkgevers minder aantrekkelijk maakt om mensen met een kwetsbare arbeidspositie in dienst te nemen.

Wij sluiten ons daarom aan bij de oproep van Cedris om werkontwikkelbedrijven uit te zonderen van deze maatregel. Zonder compensatie wordt het voor ons als gemeente en onze partners moeilijker om de inclusieve arbeidsmarktambities te realiseren.
Wij verzoeken het kabinet met klem om deze financiële consequenties te erkennen en alsnog een passende oplossing te bieden voor werkontwikkelbedrijven.
Met vriendelijke groet,

W. ter Horst
Gemeente Zutphen
Teammanager GelreWerkt!