Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het beperken van de compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid tot kleine werkgevers
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Roosendaal
|
Datum
|
11 maart 2025
|
Vraag1
Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
WVS is het werkontwikkelbedrijf in de regio West-Brabant West.
WVS voorziet medewerkers met een grote afstand tot de arbeidsmarkt van betaald werk.
Deze doelgroep met een grote afstand tot de arbeidsmarkt heeft merendeels (forse) fysieke, psychische klachten en sociale klachten, waardoor de uitval uit het arbeidsproces hoger is dan bij reguliere bedrijven. Verhoudingsgewijs veel werknemers komen vroeger of later terecht in de IVA/WIA. Er is dan geen doorstroom meer naar ander betaald werk.
WVS heeft door de hogere uitval al een hoger verlies omdat deze personen wel doorbetaald dienen te worden tijdens de 2 jaar ziekte, maar zij geen bijdrage meer kunnen leveren aan de omzet.
WVS wordt door deze maatregel flink financieel geraakt. De compensatie van de transitievergoeding bedraagt voor WVS ongeveer € 600.000-700.000 op jaarbasis.
Als dit wegvalt komt dit één op één ten laste van de aangesloten gemeenten, omdat bezuinigen binnen WVS niet mogelijk is, zonder te korten op ondersteuning en begeleiding van onze doelgroepmedewerkers.
Bij WVS rijst de vraag of de transitievergoedingsregeling niet zou moeten worden aangepast. In de basis is deze bedoeld als transitie naar ander werk en niet naar een langdurige uitkering waarbij een nieuwe passende baan geen optie meer is.
Voor veel van onze medewerkers geeft de transitievergoeding juist financiële problemen, omdat door deze vergoeding er allerlei toeslagen wijzigen voor 1 of meerdere jaren, hetgeen vaak tot financiële problematiek leidt.