Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het beperken van de compensatieregeling transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid tot kleine werkgevers

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Hoofddorp
Datum 27 februari 2025

Vraag1

Geen specifieke vraagstelling. U kunt reageren op alle onderdelen.
Wij roepen de politiek de voorgestelde wijziging te heroverwegen. Het is essentieel om een evenwicht te vinden tussen de bescherming van werknemers en de financiële haalbaarheid voor werkgevers, vooral in het MKB. Alleen zo kunnen we een gezond en concurrerend ondernemersklimaat in Nederland behouden.

Wij zijn als MKB-bedrijf tegen de voorgestelde wetswijziging om reden van:

1. Verhoogde Financiële Lasten voor MKB-bedrijven
De verplichting om een transitievergoeding te betalen aan werknemers die na twee jaar ziekte worden ontslagen, legt een zware financiële druk op ons, vooral omdat deze werknemers vaak niet meer in staat zijn om te werken en de vergoeding niet leidt tot een nieuwe baan.

2. Verslechtering van het Ondernemersklimaat
Deze wetswijziging zal het ondernemersklimaat in Nederland verder verslechteren. Buitenlandse investeringen worden al negatief beïnvloed door onse huidige groene beleid en de hoge loonkosten. De extra financiële lasten door de transitievergoeding zullen buitenlandse investeerders nog meer afschrikken, wat leidt tot een verdere uitholling van het ondernemersklimaat.

3. Negatieve Invloed op HR-beleid
De voorgestelde wijziging zal ons HR-beleid negatief beïnvloeden. Om de financiële risico's te beperken, zullen we genoodzaakt zijn om meer tijdelijke contracten aan te bieden, langdurige dienstverbanden te vermijden en vaker gebruik te maken van externe inhuur. Dit leidt tot minder werkzekerheid voor werknemers en een hogere mate van personeelsverloop.

4. Ongelijkheid tussen Bedrijven
Wij vinden het onrechtvaardig dat er met twee maten wordt gemeten. De grootte van een bedrijf zou geen rol moeten spelen bij de beslissing om wel of geen compensatieregeling toe te passen. Ook ons bedrijf wordt onevenredig hard getroffen door een dergelijk besluit.

5. Beperkte Effectiviteit van de Transitievergoeding
De transitievergoeding is bedoeld om werknemers te helpen bij de overgang naar een nieuwe baan. Echter, in veel gevallen wordt deze vergoeding gebruikt voor privédoeleinden in plaats van omscholing of werkgerelateerde uitgaven. Dit ondermijnt het oorspronkelijke doel van de vergoeding en maakt de regeling minder effectief.

Wij stellen voor om de transitievergoeding voor werknemers die duurzaam arbeidsongeschikt zijn, af te schaffen. Dit zou de financiële lasten voor werkgevers verminderen en de regeling eerlijker maken.